Потписи за нове инфраструктурне пројекте

Представници Републике Српске, БиХ и Европске инвестиционе банке (ЕИБ) потписали су данас (уторак, 13. марта 2018. године) у Бањој Луци Споразум о инвестиционом гранту за изградњу прекограничног моста преко ријеке Саве код Градишке, вриједан 6,8 милиона евра, те Уговор о додатном задужењу за завршетак изградње аутопута „9. јануар“ Бања Лука – Добој, вриједан 47 милиона евра.

Потписе на споразум о гранту за мост преко ријеке Саве ставили су Матео Ривелини, шеф Одјељења за кредитно пословање ЕИБ-а за Словенију, Хрватску и Западни Балкан, затим Бранко Червиз, правни савјетник ЕИБ-а и министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда. Уговор о додатном кредитном задужењу, поред тројице побројаних, потписали су још министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија и извршни директор за економско –финансијске послове Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука Марко Митровић.

Свечаном потписивању ових важних докумената пристуствовали су предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк, министри и помоћници министара у Влади Српске, управа ЈП „Аутопутеви РС“ д.о.о. Бања Лука и други гости.

Према ријечима предсједника Владе РС Жељке Цвијановић, задовољство представља чињеница да је Република Српска данас домаћин, али и учесник у потписивању овако значајних уговора. Она је изразила захвалност Европској унији на донацији 6,8 милиона евра, који су заиста велики допринос у коначном завршетку пројекта изградње аутопута на европском правцу Е 661 Градишка – Бања ЛУка.

-Без постојања моста и новог граничног прелаза, растерећења града и прављења модерне саобраћајнице, све друго би било само дјелимично корисно. Република Српска је прије 14 година покренула активности на изградњи овог моста, чак прије активности на изградњи аутопута, разговарали смо са неколико хрватских влада, али је увијек долазило до некаквог застоја-нагласила је она, подсјетивши да су се ствари покренуле с мртве тачке тек озбиљнијим укључивањем европских представника у рјешавање овог питања.

Према њеним ријечима, сада смо у завршној фази реализације овог пројекта, јер је новац обезбјеђен, радна група, коју чине представници Српске, БиХ и Хрватске, усаглашава тендерску документацију и одмах по издавању грађевинске дозволе од стране Хрватске, може се покренути тендерска процедура.

Она је подсјетила да је у завршној фази и реализација пројекта изградње аутопута „9. јануар“ Бања Лука –Добој, који би ове године требао да буде у потпуности отворен за саобраћај.

Предсједник НС РС Недељко Чубриловић подсјетио је да је Република Српска за реализацију пројекта изградње моста преко ријеке Саве у потпуности била спремна прије седам година, али да је недостатак добре воље с друге стране онемогућавао расписивање тендера за извођење радова.

-Ово је најбоља вијест за привреднике са обје стране ријеке Саве, за оне, који су знали сате и дане проводити на граничном прелазу, а свакако и  за Градишку, која је била изложена сталним гужвама унутар самог града-закључио је предсједник Чубриловић.

Задовољство данашњим догађајем у Бањој Луци није крио ни шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк, нагласивши да је данас добар дан за ЕУ и БиХ, које праве још један корак једна према другој и коначно почињу градњу моста преко ријеке Саве, о чему се много причало у протеклим годинама.

-Изузетно мни је драго што ће ЕУ дати скоро седам милиона евра за овај пројекат.Ово је добар дан за Републику Српску и општину Градишка, јер коначно саобраћај неће ичи кроз центар града, већ три километра од центра, а као резултат пројекта, отвориће се 300 нових радних мјеста-нагласио је Вигемарк, изразивши наду да ће гранични прелаз у Градишци бити један од најзначајнијих прелаза између ЕУ и БиХ.

Шеф Одјељења за кредитно пословање ЕИБ за Словенију, Хрватску и западни Балкан, Матео Ривелини истакао је да је ЕИБ поносна што доприноси изградњи основне структуре повезаности у БиХ, те се захвалио свим учесницима, који су дали огроман допринос успјеху изградње аутопута Бања Лука-Добој, посебно ЈП „Аутопутеви РС“ д.о.о. Бања Лука, које одлично управља овим пројектом.

-Банка остаје опредјељена да обезбјеђује средства за изградњу путне инфраструктуре у овом региону, као финансијски партнер власти у БиХ-нагласио је Ривелини.