АУТОПУТ БРЧКО – БИЈЕЉИНА

2) Аутопут Вукосавље – Брчко – Бијељина – граница са Републиком Србијом, дионица Брчко – Бијељина – граница са Републиком Србијом

Наведени аутопут представља Просторним планом Републике Српске дефинисан дио тзв. „Посавског развојног појаса“: граница Републике Србије – Бијељина – Брчко – Модрича – Добој – Прњавор – Лакташи – Бања Лука – Приједор – Нови Град – граница Републике Хрватске.

Дионица Брчко – Бијељина – граница Републике Србије дуга је 31 км и почиње са запада цца 14 км од границе са дистриктом Брчко (код Поповог поља), веже се на планирани коридор у Дистрикту, те наставља према Бијељини и завршава цца 9 км од Бијељине на граници са Републиком Србијом.

Аутопут ће бити пројектован с два, раздјелним појасом одвојена, коловоза који ће имати двије возне траке и једну зауставну траку и за брзину Вп=120км/х.

Представници кинеске компаније „CRBC“ (China Road & Bridge Corporation) изразили су интерес за пројектовање и изградњу ове дионице аутопута. У априлу 2014. године потписан је Меморандум о разумијевању између Владе Републике Српске и компаније „CRBC“.

Заједно са представницима ове компаније у више наврата извршен је обилазак терена ради прикупљања података о терену, потенцијалним позајмиштима материјала, каменоломима и слично.
У јулу 2014. године кинеска компанија доставила је прелиминарну техничку и финансијску понуду, која се тренутно разматра.
Слиједи наставак преговора са овом компанијом, а у међувремену остварен је контакт са кинеском банком која је изразила спремност да повољним кредитним аранжманом финансира изградњу овог аутопута.