Стратешки пројекат за још чвршће везе Српске и Србије

Градилиште прве дионице будућег ауто-пута Београд – Бања Лука, на правцу од Раче до Бијељине, данас је, у пратњи представника Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука, обишао предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Заједно са представницима извођача радова и надзора, предсједник Додик и његови домаћини из ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ имали су прилику да прођу дијелом трасе будућег аутопута од Раче до насеља Батковићи и тако се увјере у степен реализације овог стратешког пројекта, који ће у будућности још чвршће повезати Републику Српску и Србију.

Предсједник Милорад Додик изразио је задовољство динамиком радова, нагласивши да би до краја следеће године дионица од Раче до Бијељине требало да буде завршена, док би комплетан ауто-пут од Бање Луке до Београда могао да буде израђен у наредних четири до пет година. Он је искористио прилику да се захвали инвеститору, односно ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ и свима, који предано раде на реализацији овог стратешког пројекта, који заједнички финансирају Република Српска и Србија.   Захвалност иде и извођачу радова, предвођеном компанијом „Интеграл инжењеринг“, који је, како је Додик истакао, изузетно активан на овом градилишту, тако да ствари теку најбољим могућим током

-Све трасе, које су у саставу овог интегралног саобраћајног коридора између Бање Луке и Београда, тренутно су у одређеној фази реализације, неке се разматрају, неке су уговорене, ова се интензивно гради. Ових дана обавјештен сам од стране кинеских партнера да је обезбјеђено финансирање дионице од Вукосавља до Брчког. Ово је капитални и највећи инвестициони пројекат Републике Српске – рекао је предсједник Додик, нагласивши још једном да је Србија у значајном дијелу помогла реализацију овог пројекта.

Према његовим ријечима, Србија је у цјелости финансирала изградњу моста преко ријеке Саве, а већим дијелом ће финансирати и дионицу Рача – Бијељина, која остаје Републици Српској на трајно кориштење и управљање. Додик је нагласио да овај пројекат трајно мијења карактер комплетног региона, те да је као такав посебно важан за Републику Српску.

-Ово је уједно и највећа инвестиција, коју је Бијељина икада имала. Уговорена вриједност радова је више од 258 милиона КМ, Република Српска је до сада за ову дионицу већ уплатила скоро 100 милиона КМ. Није лако, али Република Српска и овим показује своју способност – указао је Додик, изразивши захвалност и предсједнику Србије Александру Вучићу, који је разумио потребу Српске за реализацијом једног оваквог пројекта и са занимањем прати ток радова.

Вршилац дужности извршног дирекора ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ Слободан Станаревић рекао је да је реализација овог пројекта вишеструко посебна за Републику Српску, али и за Србију.

-Посебна је због тога што је ово прва дионица великог националног стратешког пројекта, а то је ауто-пут Београд – Бања Лука. Посебност се огледа и у чињеници да се пројекат финансира заједнички од стране Српске и Србије. Трећа ствар, по којој је овај пројекат посебан, јесте чињеница да се финансира властитим средстима, а не кредитима. Томе треба додати да је и извођач радова конзорцијум, који чине домаће компаније, међу којима је и водећа грађевинска фирма у региону – рекао је Станаревић, нагласивши да је траса готово у цјелости пробијена и под првим слојем насипа, да ускоро креће изградња путних објеката, попут мостова, пропуста и надвожњака, те да је 99 одсто експроријације непокретности на траси већ завршено.

Станаревић је додао да ово није једина локација, гдје се интензивно ради на реализацији овог стратешког пројекта, подсјетивши да активности, има и на дионицама од Бијељине до Брчког, те од Вукосавља до Брчког, будући да су изабрани извођачи радова, реномиране кинеске грађевинске компаније. Остало је, према његовим ријечима, да се у наредном периоду дефинише и коначна траса код Дистрикта Брчко.

-Посјету Бијељини искористили смо за још један у низу састанака у Градској управи, гдје смо са пројектантима разговарали и о траси брзог пута од Бијељине, преко Милића и Зворника до Сокоца и задовољан сам чињеницом да имамо подршку за реализацију тог пројекта – закључио је Станаревић.

Александар Миловановић, представник надзора над радовима, односно Групе понуђача, коју чине привредна друштва: „SAFEGE SAS’’, са сједиштем у  Француској, SAFEGE d.o.o. Београд и „RADIS“ d.o.o. Источно Сарајево, нагласио је да се радови одвијају у складу са предвиђеном динамиком, те да се од јуна очекују интензивнији радови на објектима.

Представник власника компаније „Интеграл инжењеринг“ Маја Праштало поручила је да ће овај ауто-пут бити завршен уз помоћ и несебичну подршку два предсједника – Милорада Додика и Алекандра Вучића. Пројект менаџер из „Интеграл инжењеринга“ Мило Џатић поручио је да се изградом ове дионице стварају предуслови за изградњу брзог пута ка Милићима, Зворнику и Сокоцу, јер ће се та саобраћајница директно везати на петљу „Бијељина сјевер“.