Potpisi za nove infrastrukturne projekte

Predstavnici Republike Srpske, BiH i Evropske investicione banke (EIB) potpisali su danas (utorak, 13. marta 2018. godine) u Banjoj Luci Sporazum o investicionom grantu za izgradnju prekograničnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške, vrijedan 6,8 miliona evra, te Ugovor o dodatnom zaduženju za završetak izgradnje autoputa „9. januar“ Banja Luka – Doboj, vrijedan 47 miliona evra.

Potpise na sporazum o grantu za most preko rijeke Save stavili su Mateo Rivelini, šef Odjeljenja za kreditno poslovanje EIB-a za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan, zatim Branko Červiz, pravni savjetnik EIB-a i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda. Ugovor o dodatnom kreditnom zaduženju, pored trojice pobrojanih, potpisali su još ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija i izvršni direktor za ekonomsko –finansijske poslove Javnog preduzeća „Autoputevi Republike Srpske“ d.o.o. Banja Luka Marko Mitrović.

Svečanom potpisivanju ovih važnih dokumenata pristustvovali su predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, ministri i pomoćnici ministara u Vladi Srpske, uprava JP „Autoputevi RS“ d.o.o. Banja Luka i drugi gosti.

Prema riječima predsjednika Vlade RS Željke Cvijanović, zadovoljstvo predstavlja činjenica da je Republika Srpska danas domaćin, ali i učesnik u potpisivanju ovako značajnih ugovora. Ona je izrazila zahvalnost Evropskoj uniji na donaciji 6,8 miliona evra, koji su zaista veliki doprinos u konačnom završetku projekta izgradnje autoputa na evropskom pravcu E 661 Gradiška – Banja LUka.

-Bez postojanja mosta i novog graničnog prelaza, rasterećenja grada i pravljenja moderne saobraćajnice, sve drugo bi bilo samo djelimično korisno. Republika Srpska je prije 14 godina pokrenula aktivnosti na izgradnji ovog mosta, čak prije aktivnosti na izgradnji autoputa, razgovarali smo sa nekoliko hrvatskih vlada, ali je uvijek dolazilo do nekakvog zastoja-naglasila je ona, podsjetivši da su se stvari pokrenule s mrtve tačke tek ozbiljnijim uključivanjem evropskih predstavnika u rješavanje ovog pitanja.

Prema njenim riječima, sada smo u završnoj fazi realizacije ovog projekta, jer je novac obezbjeđen, radna grupa, koju čine predstavnici Srpske, BiH i Hrvatske, usaglašava tendersku dokumentaciju i odmah po izdavanju građevinske dozvole od strane Hrvatske, može se pokrenuti tenderska procedura.

Ona je podsjetila da je u završnoj fazi i realizacija projekta izgradnje autoputa „9. januar“ Banja Luka –Doboj, koji bi ove godine trebao da bude u potpunosti otvoren za saobraćaj.

Predsjednik NS RS Nedeljko Čubrilović podsjetio je da je Republika Srpska za realizaciju projekta izgradnje mosta preko rijeke Save u potpunosti bila spremna prije sedam godina, ali da je nedostatak dobre volje s druge strane onemogućavao raspisivanje tendera za izvođenje radova.

-Ovo je najbolja vijest za privrednike sa obje strane rijeke Save, za one, koji su znali sate i dane provoditi na graničnom prelazu, a svakako i  za Gradišku, koja je bila izložena stalnim gužvama unutar samog grada-zaključio je predsjednik Čubrilović.

Zadovoljstvo današnjim događajem u Banjoj Luci nije krio ni šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark, naglasivši da je danas dobar dan za EU i BiH, koje prave još jedan korak jedna prema drugoj i konačno počinju gradnju mosta preko rijeke Save, o čemu se mnogo pričalo u proteklim godinama.

-Izuzetno mni je drago što će EU dati skoro sedam miliona evra za ovaj projekat.Ovo je dobar dan za Republiku Srpsku i opštinu Gradiška, jer konačno saobraćaj neće iči kroz centar grada, već tri kilometra od centra, a kao rezultat projekta, otvoriće se 300 novih radnih mjesta-naglasio je Vigemark, izrazivši nadu da će granični prelaz u Gradišci biti jedan od najznačajnijih prelaza između EU i BiH.

Šef Odjeljenja za kreditno poslovanje EIB za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan, Mateo Rivelini istakao je da je EIB ponosna što doprinosi izgradnji osnovne strukture povezanosti u BiH, te se zahvalio svim učesnicima, koji su dali ogroman doprinos uspjehu izgradnje autoputa Banja Luka-Doboj, posebno JP „Autoputevi RS“ d.o.o. Banja Luka, koje odlično upravlja ovim projektom.

-Banka ostaje opredjeljena da obezbjeđuje sredstva za izgradnju putne infrastrukture u ovom regionu, kao finansijski partner vlasti u BiH-naglasio je Rivelini.