Подршка новим пројектима

У оквиру Треће инвестиционе конференције о западном Балкану, која се у организацији Европске банке за обнову и развој одржава у Лондону, потписан је Меморандум о  разумијевању између ЕБРД и Министарства саобраћаја и веза Републике Српске и Министарства промета и комуникација Федерације БиХ, којим је обухваћен инвестицони оквир вриједан више од 700 милиона евра за период од 2018. до 2020. године.Проширење путне инфраструктуре и изградња савремених, модерних аутопутева, како је наведено у саопштењу ЕБРД, један је од кључних захтјева за интеграцију БиХ и њене привреде у регији, као и за јачање веза са западном Европом.

Што се тиче Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука, потписаним меморандумом обухваћени су пројекти дионице Коридора Vc од Руданке до међуентитетке линије разграничења у тунелу Путниково брдо, те дионице поменутог коридора на правцу од Вукосавља до Подновља.

Предсједник ЕБРД Сума Чакрабарти није крио задовољство због потписивања Меморандума о разумијевању, нагласивши да ће улагањем у инфраструктуру, БиХ коначно доћи ближе циљу – центру Европе.

-Након недавног важног помака на политичком нивоу, сада смо спремни да реализујемо пројекте, чија је припрема већ неко вријеме у току и који су већ одавно неопходни за будући просперитет земље-нагласио је предсједник ЕБРД.