Кредит за прву дионицу Коридора 5ц у Српској

Директор Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука Душан Топић и директорица Одјељења за транспорт Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Сју Барет потписали су данас, 27. децембра 2017. године уговор о одобрењу кредитних средстава за изградњу прве фазе Коридора 5ц кроз Републику Српску, у износу од 70 милиона евра.Потписивању уговора присуствовала је предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић, као и директор ЕБРД у БиХ Јан Браун.

Директор ЈП „Аутопутеви РС“ Душан Топић није крио задовољство због данашњег потписивања кредитног споразума са ЕБРД, чиме ће се омогућити наставак изградње мреже аутопутева у Републици Српској. Према његовим ријечима, већ на прољеће би могла да почне изградња поменуте дионице у дужини од шест километара, која ће омогућити и повезивање изграђеног аутопута „9. јануар“ са Коридором 5ц.

-Данашњи догађај уједно је и резултат наше континуиране и конструктивне сарадње са ЕБРД-ом. Веома смо захвални на подршци, коју смо добили у протеклом периоду и надамо  се да ћемо сада, када су акцизе на гориво коначно усвојене, имати још интензивнију сарадњу са ЕБРД на припреми других, веома важних пројеката у Српској– додао је Топић, изразивши захвалност и Европској унији, која разматра суфинансирање пројекта грантом од 15,3 милиона евра, које би дала путем Инвестиционог оквира за Западни Балкан (WBIF).

Према ријечима Јана Брауна, ЕБРД је до данас уложила више од 2 милијарде евра у преко 150 пројеката у БиХ. Међу најважнијим улагањима свакако су улагања у инфраструктурне пројекте, који, навео је Браун, имају за циљ модернизацију и побољшање транспортне инфраструктуре  у земљи.

-Након што је Парламент БиХ прошле седмице усвојио сет закона о акцизама, веома нам је драго да одмах крећемо са одобравањем 70 милиона евра нових ЕБРД средстава за прву дионицу кључног Коридора 5ц, који ће се градити у Републици Српској. Ово ће створити нова радна мјеста и подстаћи економски развој-поручио је Браун.

Директорица Одјељења за транспорт ЕБРД Сју Барет нагласила је да ће овај уговор бити допринос интегрисању БиХ у регион Западног Балкана и европског тржишта.

-Ово је наставак ранијих пројеката, гдје већ изграђено 100 километара модерног аутопута и овим пројектом пружамо подршку развоју земље кроз интегрисање и повезаност – нагласила је Барет.