Потписан споразум са кинеским партнерима

Директор Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука Душан Топић и представници кинеске компаније „China Shandong International Economic & Tehnical Cooperationg Group LTD“ потписали су у недјељу, 26. новембра2017. године споразум о сарадњи у вези са изградњом аутопута Бања Лука – Приједор – Нови Град.

Споразум је потписан у оквиру овогодишњег, Шестог самита Иницијативе „16+1“, који се одржава у Будимпешти. Према ријечима директора Топића, споразумом је дефинисано да се реализација пројекта изградње аутопута на правцу Бања Лука – Приједор – Нови Град одвија кроз концесију, на тај начин да би кинески партнери својим средствима изградили наведену саобраћајницу, а након тога би наплаћивали путарину и враћали уложени новац.

-Прва фаза се односи на дионицу аутопута од Бање Луке до Приједора, а наредна фаза, која би се разрађивала у пројектној и студијској документацији, подразумијевала би наставак изградње аутопута на правцу од Приједора до Новог Града, као и брзог пута од Приједора до Козарске Дубице и даље до граничног прелаза Доња Градина – нагласио је директор Топић.

Према његовим ријечима, до половине следеће године, требало би да буде затворена финансијска конструкција за наведени пројекат, послије чега би се кренуло у следећу фазу реализације.

Осим са ЈП „Аутопутеви РС“ д.о.о. Бања Лука, кинески партнери потписали су и комерцијални уговор са директором „Жељезница Републике Српске“ Драганом Савановићем о реконструкцији пруге од Бање Луке до Новог Града, односно до границе са Хрватском.

Потписивању ових уговора присуствовала је и помоћник министра саобраћаја и веза Републике Српске Дијана Обрадовић.