Култура темељ идентитета Републике Српске

Јавно предузеће „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука, у склопу обиљежавања важног јубилеја – 15 година рада и постојања – подржала је престижни позоришни фестивал Театар фест „Петар Кочић“, који се од 3. до 9. јуна одржава у Народном позоришту Републике Српске у Бањој Луци.

Тиме је ЈП „Аутопутеви Републике Српске“, као друштвено одговорна компанија, још једном показало да остаје чврст ослонац развоја локалне заједнице и очувања друштвених вриједности, кроз активно промовисање културних дешавања и манифестација од значаја за Републику Српску.

На иницијативу вршиоца дужности директора ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ Недељка Ћорића, остварена је конкретна сарадња са Народним позориштем Републике Српске, као једном од најзначанијих установа културе у Српској, а резултат те сарадње је подршка у реализацији представе  „Људи од воска” Народног позоришта Сомбор, чији је домаћин било ЈП „Аутопутеви Републике Српске“.

Аутор представе је драмски писац Мате Матишић, а режију потписује Иван Вања Алач. Комад, који је пред бањалучком публиком изведен прве такмичарске вечери на Великој сцени Народног позоришта Републике Српске, заслужено је побрао аплаузе.

Захваливши управи НП РС на прилици да ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ буде дио овогодишњег Театар феста, Синиша Гаврић, вршилац дужности извршног директора за правне послове, казао је да су успјех и развој сваког предузећа мјерљиви само ако доприносе развоју и напретку свих чланова друштвене заједнице.

– Драго нам је што смо наш јубилеј, деценију и по успјешног пословања, обиљежили кроз партнерство са највећим позоришном фестивалом у Српској, Театар фестом. Увјерени смо да је ово тек почетак сарадње са Народним позориштем Републике Српске, јер ћемо и убудуће наставити да улажемо у културу, као у темељ идентитета једног народа и Републике Српске. Наша основна дјелатност је изградња путева, а путеви повезују људе, баш као што то чини и култура – рекао је Гаврић.

Директорка Народног позоришта Републике Српске Дијана Грбић нагласила је да је веома захвална ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. због тога што прати рад позоришта и што је донијело одлуку да буде домаћин прве вечери такмичарског дијела Театар феста „Петар Кочић“.

-Неизмјерно цијенимо што су препознали вриједности, за које се залажемо и које промовишемо и што ће нам помоћи у реализацији фестивала од регионалног значаја. Сваки вид подршке и помоћи је увијек добродошао приликом организовања овако великог догађаја, који окупља еминентне позоришне ствараоце и бањолучкој публици пружа могућност да се упозна са продукцијом позоришних кућа из региона – рекла је директорка Грбић.

О представи ”Људи од воска”

Ово позоришно дјело кроз три наизглед засебне, а заправо узрочно-послеиједичне приче, публику води кроз пишчеве гријехове, покајања и искупљења. Користећи писање као одређену врсту психотерапије и исповијести, аутор заправо у потпуности „огољује” себе стичући тиме право да критикује и друге. С друге стране, испоставља се, да и пишући о другима, писац заправо и даље пише о себи.