Већ 15 година мијењамо Српску на боље

Јавно предузеће „ Аутопутеви Републике Српске” које је почело са радом прије деценију и по, 1. јуна 2009. године, обиљежава данас 15 година успјешног пословања. У вријеме када су ”Аутопутеви Републике Српске” званично отворени, Српска није имала ниједан једини километар ауто-пута, а данас је то предузеће од стратешког интереса и једно од најзначајнијих у нашој земљи. Ријеч је о носиоцу највећих и најкомплекснијих инфраструктурних пројеката, какви прије нису реализовани на нашим просторима – изјавио је то поводом важног јубилеја, петнаестогодишњице предузећа, вршилац дужности директора Недељка Ћорић.

 -Те 2009. године у изградњи је био први ауто-пут у Републици Српској и то ауто-пут Е 661 Градишка – Бања Лука, а реализација тог пројекта у том периоду била је у надлежности ЈП „Путеви Републике Српске“. По оснивању нашег предузећа, пројекат је на основу споразума са сестринском фирмом преузет и успјешно реализован до краја – подсјетио је Ћорић.

Три ауто-пута на три правца, 112 километара у саобраћају, око 120 километара нових саобраћајница првог ранга у изградњи, припрема за реализацију првих пројеката брзих путева у Српској, новитети у систему одржавања и управљања постојећом мрежом, нове услуге за крајње кориснике – то би у најкраћем био резултат који је итекако важан за грађане Српске и све кориснике важне путне инфраструктуре којом управља предузеће.

Ћорић наглашава као чињеницу од изузетне важности то што је ”једна мала Република Српска самостално одлучила да уђе у реализацију једног таквог комплексног пројекта, какав је изградња ауто-пута”.

-Изградити ауто-пут много је комплекснији посао од пуког трасирања правца и  постављања асфалта. Драго ми је што могу да кажем да имамо тим, спреман да се ухвати у коштац са свим изазовима и да се успјешно носи са свим задацима у реализацији таквих пројеката. Да је то тако, говори и чињеница да смо препознати као поуздан партнер од стране европских финансијских институција, које су врло ригорозне по питању одобравања вишемилионских кредита, намјењених изградњи инфраструктуре – навео је Ћорић и додао:

-С посебном пажњом и озбиљношћу приступамо сваком новом пројекту, водимо рачуна да наши планови буду реални и на чврстим темељима, јер само тако можемо да будемо озбиљан саговорник великим инвеститорима. Стрпљивим и пажљивим радом, Српска је себе препоручила таквим инвеститорима, који су заинтересовани за улагања у нове пројекте. Свједоци смо великог интересовања свјетских компанија, већ доказаних у реализацији пројеката у области путне инфраструктуре. Грађевински гиганти изражавају спремност да у Републици Српској граде нове километре ауто-путева и прве километре брзих путева. Када се све сабере и одузме, мислим да је урађено много тога доброг у протеклих 15 година постојања ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ – мишљење је Недељка Ћорића.

Он је подсјетио да је пут од идеје до реализације једног пројекта, какав је изградња ауто-пута, дуг најмање осам година, те да и то говори у прилог томе да ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ има чиме да се похвали у деценији и по рада и постојања.

-Основна дјелатност нашег предузећа је изградња мреже ауто-путева и брзих путева, њихово одржавање и управљање. Без лажне скромности, могу да кажем да смо у ових 15 година, изградњу довели до савршенства, јер наши ауто-путеви не само да не заостају за другима у региону, већ су раме уз раме са сличним саобраћајницама у Европи и свијету. Што се тиче одржавања, могу да кажем да и у том сегменту не заостајемо за развијеним земљама, а исто је стање у дијелу, који се односи на управљање – закључио је Ћорић, додавши да ће предузеће у наредном периоду посебан нагласак ставити на бригу о корисницима.

Наиме, како је рекао, вријеме је да се крајњим корисницима услуга понуде савремена рјешења, која ће им олакшати вожњу и уљепшати путовање. Више возача на ауто-путевима, казао је он, значи и више прихода у каси ЈП „Аутопутеви Републике Српске“. Идући том логиком, више прихода, значи и реализацију нових пројеката, нове кориснике и све тако у круг.

-Задовољство ми је рећи да из године у годину, ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ обара рекорде у оствареним приходима по основу наплате путарине, да је из мјесеца у мјесец, све више возила на нашим дионицама. На нама је сада да постојећим корисницима олакшамо вожњу ауто-путевима, а оне неодлучне „натјерамо“ да умјесто магистралним и регионалним путевима, возе најзбезбједнијим саобраћајницама у Републици Српској – закључио је Ћорић, истакавши да су одређени кораци у том правцу већ направљени.

Он је подсјетио да је средином прошле године, на основу споразума са ЈП „Аутоцесте ФБиХ“, возачима из Републике Српске омогућено да помоћу само једног ТАГ уређаја плаћају путарину и у другом ентитету. Све што треба јесте да на првој наплатној станици у ФБиХ реконфигуришу свој ТАГ, односно, додају му само још један рачун и исти допуне жељеним износом, те да на вјетробранском стаклу свог аутомобила убудуће имају само један ТАГ.

-У исти пројекат ушли смо и са „Путевима Србије“. У току је финална фаза израде јединствене платформе, која ће нам омогућити да један ТАГ користимо и приликом плаћања путарине у Србији. У следећој фази, очекујемо да би то исто било омогућено и са Хрватском, а у неком наредном периоду са читавим регионом, односно од Грчке до Словеније– рекао је Ћорић.

Он је најавио да ће у наредном периоду бити много новитета у систему наплате путарине, попут доставе ТАГ уређаја на кућну адресу, допуне корисничких рачуна електронским путем, без потребе за стајањем на наплатним станицама. Фокус је, како је рекао, на убрзању протока саобраћаја на наплатним станицама, како би се избјегли застоји и гужее, карактеристични за вријеме празника и годишњих одмора.

-Ова година је у знаку акције под слоганом „Узми ТАГ, прођи брже“ и настојимо да допремо до што већег броја људи и помогнемо им да се одлуче за овај вид плаћања путарине. Електронска наплата путарине, помоћу ТАГ уређаја, представља најбржу, најједноставнију и најповољнију могућност плаћања, јер возачи пролазе кроз наплатне станице, без заустављања и било каквог контакта са запосленима. На тај начин штеде вријеме и гориво, али и новац, јер при свакој допуни рачуна, остварују попуст од 15 одсто. Уз ТАГ, путовање је једноставно угодније и комфорније – закључио је Ћорић.

Караван хуманости 

ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ већ другу годину заредом, од остварене нето добити, издваја дио новца за донације из области спорта, културе, социјане помоћи и у хуманитарне сврхе, како би и на тај начин помогли и дали, макар и симболичну подршку бројним удружењима, спортским колективима и активностима од друштвеног значаја путем акције ”Караван хуманости”.

-Наставићемо са том праксом и убудуће, јер смо мишљења да је радост у дијељењу. Да  се добро добрим врати –  дужност је сваког човјека, појединства, колектива да помогне онима, којима је помоћ неопходна. ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ озбиљно схвата своју улогу у друштву и као друштвено одговорна компанија увијек ће бити поуздан партнер онима, којима је подршка потребна – додао је Ћорић.

default