Брзе саобраћајнице за бржи развој Српске

Представници Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука и кинеске компаније „China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd of Shandong Hi-speed Group Co Ltd. Shandong Hi-speed Group Mansion“ потписали су данас у Бањој Луци уговор о сарадњи у изради техничке документацију за потребе реализације пројекта изградње брзог пута Бијељина – Зворник – Милићи – Хан Пијесак – Соколац.

Овим уговором, кинески партнери се обавезују да ће, по изради техничке документације, исту донирати ЈП „Аутопутеви Републике Српске“. В. д. извршног директора за техничке послове ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ Слободан Станаревић рекао је да ће умногоме олакшати ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ даље активности на припреми реализације пројекта првог брзог пута у Српској.

Он је подсјетио је стратешким документима Републике Српске, самим тим и предузећа, предвиђена изградња око 400 километара брзих путева у Српској и то на неколико кључних праваца. Станаревић је нагласио да је уговор са кинеским партнерима, који је данас потписан у Бањој Луци, први такве врсте на нашим просторима и да је резултат иницијативе в.д. директора предузећа Недељка Ћорића, а истовремено је плод одличних односа и изграђеног повјерења између ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ и кинеског партнера.

-Одређени ниво студијске и планске документације за неколико пројеката већ је припремљен, у нашим пословним плановима смо предвидјели низ корака у правцу реализације пројеката изградње мреже брзих путева у Српској, тако да нам је овај вид подршке кинеских партнера изузетно вриједан и важан, јер нас доводи на корак ближе остварењу планираног – нагласио је Станаревић, додавши да је ово уједно и показатељ намјере кинеских компанија да инвестирају и властита средства, како би створили основне препоставке за изградњу наредних километара ауто-путева и брзих путева.

Станаревић је истакао да сваки нови километар модерних саобраћајница значајно побољшава квалитет путне комуникације унутар Републике Српске, али и њено повезивање са окружењем. Према његовим ријечима, нове саобраћајнице отварају и нове економске перспективе за бржи развој Српске, а истовремено пружају адекватно, безбједно, поуздано и ефикасно одвијање друмског саобраћаја, који ће бити развијен у складу са потребама Републике. Поред тога, навео је Станаревић, ауто-путеви и брзи путеви доносе компатабилност и интеграцију у путну мрежу Европске уније и сусједних држава, чиме се олакша одвијање међународног друмског транспорта.

-Очекујемо даљи развој сарадње са нашим кинеским партнерима, који су већ неколико година присутни у Републици Српској. Наиме, поменута компанија на основу концесионог уговора гради дионицу ауто-пута Бања Лука – Приједор, али је изразила интерес да учествује у реализацији и других пројеката у Српској – додао је Станаревић, изразивши задовољство чињеницом да Српска има шта да понуди страним инвеститорима, посебно у области путне инфраструктуре.

Представник компаније China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd of Shandong Hi-speed Group Co Ltd. Shandong Hi-speed Group“ Liu Rucheng (Лиу Рученг) нагласио је да је данашње пописивање уговора од изузетног значаја, не само за групацију China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd, већ и за Републику Српску уопште.

-Отворили смо врата ка сљедећој фази, а то је пројектовање брзог пута Бијељина – Зворник – Милићи – Хан Пијесак –  Соколац, чиме је практично започела конкретна реализација овог пројекта. У крајњој линији, овај пут ће представљати жилу куцавицу источног дијела Републике Српске, донијеће корист у многим сферама, омогућиће бржи и сигурнији саобраћај, допринијеће развоју привреде и туризма и на крају, биће спона са Србијом. Задовољство нам је што смо дио оваквог стратешког пројекта, те што унапређујемо инфраструктуру и развој Српске – поручио је Рученг.