„Ексим“ банка спремна да финансира највеће инфраструктурне пројекте у Српској

Делегација Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука, предвођена помоћником министра финансија Републике Српске Бојаном Васиљевић Пољашевић и вршиоцем дужности директора предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ Недељком Ћорићем, борави у радној посјети Народној Републици Кини.

Повод за посјету су даљи разговори о начину финансирања пројеката у области путне инфраструктуре, чија је реализација, након спроводених међународних поступака јавних набавки, повјерена еминентним кинеским грађевинским компанијама.

Првог дана радне посјете, представници ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ разговарали су са званичницима водеће кинеске финансијске институције „Ексим банке“.

-Добили смо увјеравања да је Кина и те како заинтересована за реализацију великих инфраструктурних пројеката у Републици Српској и на Балкану, уопште. Банка је изразила спремност да финансира наше пројекте, у оквиру иницијативе „Појас и пут“ кинеског предсједника Си Ђипинга. То нам даје додатне гаранције да ће уговорени пројекти бити реализовани на обострано задовољство – изјавио је вршилац дужности директора ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ Недељко Ћорић. Он је  подсјетио да је „Појас и пут“ глобални пројекат, чији је циљ инфраструктурно повезивање Европе и Азије копненим, поморским и вазудшним коридорима, што само по себи доводи до чвршћих веза у области трговине, транспорта, финансија, науке, културе и других области живота.

Боравак у Кини, делегација ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ искористила је и за радни састанак са представницима компаније „COVEC“, којој је послије спроведеног поступка јавне набавке повјерена реализација пројекта изградње дионице ауто-пута Бијељина – Брчко. Тим поводом, предсједник компаније Јианг Зхе најавио  је да се у наредном периоду очекује одобрење кредитног аранжмана за реализацију овог пројекта.

ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ уговорили су реализацију два пројекта са кинеским компанијама: изградњу дионица ауто-пута на правцу од Бијељине до Брчког и од Вукосавља до Брчког.

-Обје дионице саставни су дио будућег ауто-пута Београд – Бања Лука, који је у самом врху приоритетних пројеката путне инфраструктуре у Репубици Српској – поручио је Ћорић, додавши да ће о овим и другим пројектима ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ бити ријечи и у наредним данима, на састанцима са кинеским партнерима из других компанија.