Један ТАГ за цијели регион

Вршилац дужности директора Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука Недељко Ћорић, са сарадницима, учествовао је на првом форуму “toll4all”, на којем се разговарало о увезивању система наплате путарине у земљама региона. Осим ЈП „Аутопутеви Републике Српске“, форуму су присуствовали представници управљача ауто-путева и брзих путева из Србије, Македоније, Црне Горе, Хрватске и Федерације БиХ.

На форуму су „Путеви Србије“ представили вишејезичну платформу, помоћу које ће власници ТАГ уређаја у земљама региона моћи да се региструју и убудуће путују без задржавања на наплатним станицама. Из „Путева Србије“ најавили су да би за мјесец дана овим системом могли да се повежу са Црном Гором, а од средине маја и са Хрватском.

Директор Ћорић је подсјетио да су представници „Аутопутева Републике Српске“ од јуна 2023. године, на основу споразума са ЈП „Аутоцесте ФБих“, својим корисницима омогућили коришћење једног ТАГ уређаја на подручју Српске и ФБиХ, те да су у току разговори о увезивању система и са Србијом.

-Чини ми се да смо негдје на прагу самог рјешења. Очекујем да ћемо сви заједно исказати спремност и заинтересованост и да ћемо донијети коначне одлуке по овом питању. Надам се да ћемо ускоро успоставити систем јединствене наплате у цијелом региону, што је свакако главни мотив и овог скупа – поручио је Недељко Ћорић.