Несебична подршка малим борцима

Јавно предузеће „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука у склопу овогодишњег „Каравана хуманости“, под слоганом „Заједно и овај пут“, подржало је пројекат суфинансирања рада Родитељске куће „Искра“, у којој бораве родитељи и малишани, обољели од малигних болести, током лијечења на Универзитетском клиничом центру Републике Српске у Бањој Луци.

В. д. директора ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ Недељко Ћорић у петак је посјетио Удружење родитеља дјеце обољеле од малигних болести „Искра“, гдје је у разговору са предсједником удружења Миланом Берићем сазнао нешто више о раду и мисији овог удружења, као и свакодневним изазовима и проблемима, са којима се мали борци и њихови родитељи сусрећу у борби за оздрављење и безбрижно дјетињство.

-Ништа човјека не може толико да сломи, као сазнање да му је дијете болесно. Истовремено, управо то сазнање у човјеку пробуди неку нeвјероватну снагу, вољу и жељу да заједно са својим дјететом побјеђују ту болест. Сигурно да није једноставно ни лако носити се са свим тим изазовима и проблемима, ни родитељима ни њиховој дјеци. Не можемо да, као друштено одговорни људи, не примјетимо да ови људи и њихова дјеца имају одређене потешкоће, али ми као појединци или колективи, морамо да будемо ту да им пружимо бар мало наде и вјере да ће они лакше уз нас, пребродити стање у којем се налазе. Користим ову прилику да позовем све друштвено одговорне компаније, али и појединце, да посјете ове људе, да им помогну колико год су у могућности. Нечије мало, некоме значи много, а наша обавеза, као одговорних људи, јесте да не заборављамо праве вриједности – поручио је директор Ћорић, додавши да ће ЈП „Аутопутеви Републике Српске“, као друштвено одговорна компанија, бити поуздан партнер Удружењу и у наредном периоду, док год постоји потреба за постојањем Родитељске куће „Искра“.

Директор Ћорић је уручио и пригодне поклоне малим станарима Родитељске куће, нагласивши да су њихови осмјеси, срећа и захвалности најчвршћи доказ оправданости одлуке да Удружење буде дио овогодишњег „Каравана хуманости“. Према његовим ријечима, из разговора са предсједником Удружења сазнао је много о даљим плановима „Искре“, а посебно је дирнут чињеницом да су сви чланови удружења максимално посвећени својим задацима, како би сви родитељи, који имају потребу да користе Родитељску кућу, лакше прошли кроз све проблеме и изазове процеса лијечења њихових најмлађих.

Предсједник Удружења Милан Берић изразио је захвалност ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ и лично директору Ћорићу на вриједној донацији и поклонима за њихове штићенике, нагласивши да свака помоћ добро дође и умногоме олакшава рад Родитељске куће.

-Већ осму годину Родитељска кућа пружа сваку врсту услуге својим корисницима, тачније дјеци обољелој од малигних болести и њиховим родитељима, јер пуно значи то што они не морају током трајања терапије да буду само на одјељењу УКЦ. Данашња посјета и сусрет са директором Ћорићем нама пуно значи, јер знамо да нисмо сами, да имамо вјетар у леђа од људи, који разумију кроз шта ми у Удружењу и корисници Родитељске куће пролазе свакодневно – нагласио је Берић, додавши да се Удружење у протеклих десет година постојања изборило за рјешавање неколико великих проблема, са којима су се сусретали родитељи малишана обољелих од најтежих болести.

Приликом обиласка дијела Родитељске куће, директор Ћорић имао је прилику да разговара и са неколико родитеља, који су добили могућност да буду уз своје малишане током лијечења. Једна од њих је Пелка Лазић, мајка дјечака обољелог од леукемије, која је нагласила да њој, као и осталим родитељима, много значи социјална и психолошка подршка, коју добијају од Удружења и људи, окупљених око пројекта Родитељска кућа.

-Овдје имамо све, као и код наших кућа, захваљујући добрим људима, који подржавају рад Родитељске куће и својим донацијама помажу да овај пројекат само напредује, из године у годину. Наши малишани имају све услове да квалитетно проводе своје слободно вријеме, када нису на болничким терапијама. Сваки вид помоћи и подршке раду Родитељске куће за све нас је од изузетног и немјерљивог значаја и зато се захваљујемо свима, који су то препознали и подржали ово удружење – поручила је Пелка Лазић.