УЗМИ ТАГ, ПРОЂИ БРЖЕ!

Јавно предузеће „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука, спремно дочекују појачан интензитет саобраћаја, уочи новогодишњих и божићних празника. Управљач ауто-путевима у Српској, покренуо је данас двомјесечну акцију под слоганом ”Узми таг, прођи брже” са циљем да се смање гужве на наплатним станицама током новогодишњих и божићних празника, а возачима учини што доступнијим уређај, који им омогућава електронско плаћање и пролазак кроз наплатну станицу, без заустављања. У акцији, која ће трајати до 29. фебруара, возачи на ауто-путевима у Републици Српској могу од данас набавити ТАГ уређај за електронско плаћање путарине са највећим попустом до сада од чак 60 одсто – за свега 16 КМ, умјесто досадашњих 40 КМ. То је најповољнија цијена таквог уређаја у региону – најавио је в.д. директора Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ Недељко Ћорић на конференцији за медије.

Уз честитке свим вјерницима, који славе Божић по Грегоријанском календару, Ћорић је поручио и да ће током предстојећих празника бити интензивиран рад на наплатним станицама, са повећаним бројем инкасаната, те да ће сви канали за наплату путарине бити у функцији 24 часа дневно без паузе.

Први човјек ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ је навео да најбржи пролазак кроз наплатне станице омогућава електронска наплата путарине (ЕНП), те да ће будуће активности предузећа бити усмјерене на раст удјела бесконтактног плаћања на ауто-путевима, коришћењем ТАГ уређаја.

-Од увођења наплате путарине 2015. године, на ауто-путевима у Републици Српској у примјени је и електронски начин плаћања, а број корисника ТАГ уређаја, константно се повећава. Од 15 одсто учешћа уређаја у плаћању путарине у првим годинама, до краја ове  године тај проценат се удвостручио на 30 одсто – рекао је Ћорић.

Он је прецизирао да је на продајним мјестима у Републици Српској у овом тренутку на располагању 30.000 ТАГ уређаја и изразио очекивање да ће рекордан попуст на уређај мотивисати велики број учесника у саобраћају да пређу на електронско плаћање и тако избјегну евентуалне гужве на наплатним станицама у празничном периоду, а само путовање учини комфорнијим и економичнијим.

Ћорић је такође најавио да ће поводом 9. јануара, Дана Републике Српске, предузеће подићи рампе за слободан пролаз на наплатним станицама и на тај начин поклонити свим путницима кроз Српску бесплатно путовање ауто-путевима.

Директор ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ је додатно најавио да ће почетком 2024. у функцији бити и веб и мобилна апликација за допуну корисничких рачуна, односно електронску допуну ТАГ уређаја.

О предностима коришћења ТАГ уређаја и значају електронске наплате за цијели регион говорио је проф. др Ненад Рушкић, експерт за саобраћај са Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду.

– Предности употребе ТАГ уређаја су огромне. Осим што се њиховом примјеном значајно скраћује вријеме путовања и плаћања кешом или платним картицама,  путовање без стајања у колони у време појачаног интензитета саобраћаја, омогућава и значајну уштеду у потрошњи горива – објаснио је проф. Др Рушкић.

„Приликом сваке допуне ТАГ уређаја корисници остварују попуст у износу од 17% што говори у прилог чињеници да је електронски начин наплате путарине и најповољнији за возаче, нарочито оне који свакодневно путују аутопутевима у Републици Српској“, нагласио је као додатну предност употребе ТАГ уређаја, директор „Аутопутева РС“; Недељко Ћорић.

Директор Ћорић је такође изразио задовољство резултатима наплате путарине, јер је приход у 11 месеци 2023. године већи за око 5 милиона марака у односу на 2022.

Говорећи о актуелним пројектима ЈП „Аутоптеви РС“ директор Ћорић је подсјетио да је тренутно у изградњи пет дионица. Ријеч је о другој дионици Коридора Пет ц на правцу од Костајнице до Путниковог брда, затим дионица Рача – Бијељина, а на дионици Вукосавље – Брчко отпочели су припремни радови. Током 2024. године очекује се почетак радова на дионици Брчко – Бијељина. Пето градилиште је дионица аутопута Бања Лука – Приједор, који гради кинески концесионар.

ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ свим учесницима у саобраћају жели срећну Нову годину и Божић!

Гдје купити и како користити ТАГ уређај

Корисници могу да купе ТАГ уређај и допуне га на наплатним станицама:

  • Јакуповци и Чатрња, на ауто-путу Е 661 Градишка – Бања Лука
  • Прњавор и Кладари, на ауто-путу „9.јануар“ Бања Лука
  • Добој и Костајница, на ауто-путу на паневропском Коридору Пет Ц

Од јуна 2023. године, захваљујући сарадњи ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука и ЈП „Аутоцесте ФБиХ“ возачи могу користити један ТАГ уређај са два рачуна на територији Српске и Федерације БИХ, како би путовање учинили што комфорнијим.

Упутство за постављање и коришћење ТАГ уређаја корисници могу добити путем електронске поште info@autoputevirs.com или на сајту Предузећа autoputevirs.com

Све информације о ТАГ уређајима и предностима електронске наплате путарине, наши корисници могу да добије и на следећим бројевима телефона:

  • Јакуповци + 387 65 532 494
  • Чатрња + 387 66 582 866
  • Прњавор +387 65 384 841
  • Кладари +387 65 385 262
  • Костајница +387 66 841 169

На линку је снимак са конференције за новинаре. 

default

default