Безбједност саобраћаја у првом плану

Већ традиционално, Бања Лука је крајем октобра домаћин водећим саобраћајним стручњацима из региона и Европске уније, који су се ове године, по 12. пут окупили на Међународној конференцији „Безбједност саобраћаја у локалној заједници“.

Организатори конференције су Министарство саобраћаја и веза Републике Српске и Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске, покровитељ је Влада Републике Српске, а скуп се одржава уз подршку Европског савјета за безбједност саобраћаја.

У наредна два дана, учесницима конференције кроз презентације и стручне радове биће представљене активности, које се предузимају по питању повећања нивоа безбједности саобраћаја, као у Републици Српској, тако и у земљама окружења и Европске уније. Међу њима су и представници Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука, предвођени вршиоцем дужности директора Недељком Ћорићем и в.д. извршног директора за техничке послове Слободаном Станаревићем.

На самом почетку конференције, министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић указао је на значај едукације становништва о безбједности саобраћаја, што је дало прве позитивне резултате у Српској. Он је подсјетио да се кроз основно и средње образовање стичу основе познавања саобраћаја и саобраћајне културе, а додатно побољшање омогућено је кроз разне промотивне акције за становништво Српске.

-Ефекте већ видимо, готово је преполовљен број погинулих у саобраћају у односу на период када смо почели да мјеримо статистичке податке за Републику Српску. Надам се да ћемо тим путем и наставити – закључио је Чубриловић, подсјетивши да се од 2002. године у Српској анализирају подаци о броју саобраћајних незгода и броју погинулих, те да је основан и Савјет за безбједност саобраћаја, касније и Агенција за безбједност саобраћаја, који су дали огроман допринос у едукацији становниства.

Он је подсјетио да су најрањивије категорије у саобраћају пјешаци и бициклисти, те да они, који су спорији у кретању, не могу да изазову теже посљедице, али су посљедице по њих неријетко катастрофалне.

Вршилац дужности директора Агенције за безбједност саобраћаја Србије Бранко Стаматовић рекао је да ће на овој конференцији размијенити искуства и праксу, како би безбједност саобраћаја била унапријеђена.

-Веома је значајна сарадња између агенција за безбједност саобраћаај и циљ је безбједнији саобраћај, како у Србији, тако и у региону – закључио је Стаматовић, подсјетивши да Србија и Српска заједнички раде на едукацији грађана и превенцији саобраћајних незгода, јер је човјек највећи фактор настанка истих.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Младен Петровић изразио је задовољство чињеницом да у раду овогодишње конференције учествује више од 200 еминентних стручњака из ове области, из бројних држава региона и Европе. Он је нагласио важност сарадње свих земаља, јер саобраћај не познаје границе и појединац тешко да може нешто сам да уради, без подршке других фактора и субјеката.

Организатори су уручили и признања заслужним субјектима, међу којима је и ЈП „Аутопутеви Републике Српске“, које је добитник захвалнице за подршку у организацији конференције. Захвалницу је директору Недељку Ћорићу уручио директор Агенције Младен Петровић.

Поред тога, главни инжењер за грађење у Сектору за техничке послове предузећа Давор Вучковић у краткој презентацији пројеката ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ посебно је истакао важност изградње ауто-путева, као саобраћајница првог ранга, које пружају максималну безбједност учесницима у саобраћају.