Основци посјетили градилиште Коридора Пет це

У оквиру обиљежавања овогодишње „Недјеље дјетета“, малишани из Основне школе „Бранко Радичевић“ из Бање Луке у понедјељак су посјетили градилиште ауто-пута на Коридору Пет це, дионица Костајница – Путниково Брдо (граница са ФБиХ), познатије као Добојска обилазница.

Поред градилишта, основнци су, у друштву вршиоца дужности извршног директора за техничке послове Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ Слободана Станаревића и сарадника, посјетили Наплатну станицу „Лакташи“ и Центар за одржавање и контролу саобраћаја (ЦОКС), такође у Лакташима. Мали гости су имали прилику да из прве руке сазнају све детаље о самом процесу наплате путарине на аутопутевима у Републици Српској, али и о захтјевном раду оператера у ЦОКС Лакташи, који 24 сата дневно, свих дана у години, будно мотре на сваки милиметар аутопутева, како би безбједности свих возача увијек била на највишем могућем нивоу.

На самом градилишту, ђаци су видјели како то изгледа изградња тунела, али и других великих путних објеката, попут моста, надвожњака и вијадукта. Иначе, „Добојска обилазница“ технички је најзахтјевнија дионица аутопута, икада грађена у Републици Српској, јер се сва састоји од објеката.

Важно је нагласити да ће ученици у овој школској години, у оквиру предмета „Природа и друштво“ изучавати и привредне карактеристике Републике Српске, те ће посебну пажњу посветити саобраћају, као једној од привредних грана. Посјетом ЈП „Аутопутеви Републике Српске“, ученицима се пружила јединствена прилика да виде како изгледа изградња тунела и других путних објеката, а у разговору са стручњацима, сазнали су и нешто више о самом занимању грађевинских инжењера, тако да можда у будућности управо то изаберу као свој животни позив.