Заједничким корацима ка петљи „Станари“

Представници Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука разговарали су у понедјељак, 25. септембра 2023. године, са делегацијом Града Дервента и Општине Станари о тренутним активностима на реализацији пројекта изградње петље „Станари“ на аутопуту „9. јануар“ Бања Лука – Добој.

Састанку су присуствовали и шеф Клуба посланика СНСД у Народној скуштини Републике Српске Игор Жунић и извршни директор за техничке послове у ЈП „Путеви Републике Српске“ Мирослав Јанковић.

Вршилац дужности извршног директора за правне послове у ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ Синиша Гаврић подсјетио је да је ово предузеће планом пословања и, у складу с тим, донесеним одлукама, приступило реализацији пројекта изградње петље „Станари“.

Процијењена вриједност набавке услуга израде техничке документације за те потребе првобитно је износила 200.000 КМ. Након доношења одлуке, а прије покретања поступка јавне набавке, указала се потреба да се обим услуга прошири на израду техничке документације за изградњу саобраћајнице од аутопута до Станара, као и саобраћајнице од магистралног пута ка Дервенти. Додатне услуге повећале су и вриједност набавке, која је сада процијењена на 500.000 КМ.

На састанку је разговарано и тренутном стању на терену, односно потреби прекатегоризације постојећих саобраћајница, експропријацији земљишта, те дефинисању права и обавеза свих заинтересованих страна у реализацији наведене капиталне инвестиције.

Представници оба јавна предузећа и локалних заједница, које су и најзаинтересованије за изградњу петље „Станари“ усагласили су се да у наредном периоду ресорном Министарсту саобраћаја и веза Републике Српске буде упућена заједничка иницијатива, потписана од стране градоначелника Дервенте и начелника општине Станари, са приједлогом да се локални пут од Станара до планиране петље прекатегорише у регионални, јер само у тој категорији може се узети у обзир за прикључак на аутопут.

Поред тога, договорено је и потписивање споразума између ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ и ЈП „Путеви Републике Српске“, којим ће се дефинисати задаци и обавезе сваког од потписника у реализацији наведеног пројекта. На крају, договорено је да ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ писменим путем од ЈП „Путеви Републике Српске“, Града Дервенте и Општине Станари затражи именовање лица, која ће бити укључена у реализацију овог пројекта.