Републици Српској грант средства у износу 30,8 милиона евра

Министар финансија и трезора у Савјету министара БиХ Зоран Тегелтија и директор Канцеларије Европске банке за обнову и развој у БиХ Мануела Несл, потписали су у Сарајеву три уговора о гранту ЕБРД, укупне вриједности 43,8 милиона евра.

Ријеч је о бесповратним средствима ЕУ, намјењеним за реализацију три пројекта у БиХ и то за изградњу дионице аутопута на Коридору Пет це на правцу од петље „Костајница“ (Руданка) до Путниковог брда, на територији Републике Српке, затим дионица Путниково брдо – Медаково, на територији Федерације БиХ и за пројекат водоснабдјевања у Високом.

Према ријечима министра Тегелтије, на изградњу двије дионице Коридора Пет це кроз БиХ усмјерено је 42,8 милиона евра и то 30,8 милиона евра у Републици Српској и 12 милиона евра за дионицу у ФБиХ. Он је подсјетио да додјељена грант средства прате кредитна средства од 210 милиона евра, колика је вриједност кредитног споразума између БиХ и ЕБРД.

Тегелтија је нагласио да је Коридор Пет це најзначајнији инфраструктурни пројекат у БиХ, јединствен по томе што га реализују два предузећа, а носиоци кредитних споразума су Република Српска и ФБиХ.

Вршилац дужности директора за правне послове Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ Синиша Гаврић појаснио је да ће додјељена грант средства бити усмјерена на израдњу дионице Коридора Пет це, познату као „Добојска облизаница“, на правцу од Костајнице до Путниковог брда у дужини од 5,3 километра.

-Дионица има неколико великих објеката, попут моста преко ријеке Босне, два тунела, вијадукт и надвожњак, те је технички најзахтјевнија дионица до сада грађена у Републици Српској – нагласио је Гаврић, истакавши да је у току изградња ове дионице, те да је до сада у великој мјери изграђен мост преко ријеке Босне, те да се ради на тунелима.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер изразио је задовољство чињеницом да је у последње вријеме узбрзана изградња аутопута на Коридору Пет це, те да је Европска унија у разговорима са садашњим министром финасија и трезора Зораном Тегелтијом успјела ријешити два битна проблема.

-Сада се ради о дионицама, дугим 15, 20 и чак 30 километара у поређењу са осталим лотовима, који су били дуги по неколико километара. Друга битна ствар је да смо успјели повећати елемент гранта, који се даје уз кредитна средства на садашњих 40 одсто – додао је Сатлер.

Подсјетио је да је завршетак изградње коридора планиран до 2028. године, као и да је у наредном периоду планирана изградња тунела Прењ, дугог 11 километара, који би требало да буде девети најдужи тунел у Европи.

Дирекор Канцеларије ЕБРД у БиХ Мануела Несл навела је да су пројекти изградње аутопута на Коридору Пет це око Добоја и Зенице у току, те да ће њихова реализација омогућити економски развој у БиХ.