Кинески партнери заинтересовани за нове пројекте

Представници једне од највећих кинеских грађевинских компанија „Кинеске корпорације за путеве и мостове“ (China Road and Bridge Corporation), разговарали су у уторак са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком и министром финансија Републике Српске Зором Видовић о реалоизацији неколико важних инфраструктурних пројеката у Српској. Састанку је присуствовао и вршилац дужности директора Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука Недељко Ћорић.

Раније тог дана, директор Ћорић са сарадницима је детаљније разговарао са кинеским партнерима, који су изразили посебно интересовање за два важна путна правца и то аутопута Бања Лука – Мркоњић Град – Млиништа (граница са ФБиХ) и брзог пута Вишеград – Фоча – Требиње.

Кинески партнери су изразили спремност да учествују у изградњи аутопута на правцу Бања Лука – Мркоњић Град – Млиништа (граница са ФбиХ), који је, измјенама и допунама Просторног плана Републике Српске 2014. године дефинисан као путни правац од стратешког значаја за Републику Српску. Ријеч је о наставку европског коридора Е 661 на правцу сјевер – југ, који би у будућности од Млиништа водио територијом Федерације БиХ све до југа Хрватске, односно луке Сплит.

Поред тога, представници „Кинеске корпорације за путеве и мостове“ заинтересовани су за реализију пројекта изградње брзог пута на правцу Вишеград – Фоча – Требиње, који ће бити окосница развоја путне инфраструктуре у Херцеговини и на југу Српске.

В. д. директора ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука Недељко Ћорић изразио је задовољство чињеницом да је једна компанија, попут „Корпорације за путеве и мостове“ заинтересована за учешће у реализацији важних инфраструктурних пројеката у Српској. Он је подсјетио да је наведена корпорација већ годинама присутна у региону, гдје су, примјера ради, градили Пељешки мост у Хрватској, те мост Земун – Борча у Србији. Тренутно, ова компанија широм региона има уговорених послова у вриједности од 8,1 милијарду евра.

-Ријеч је о респектабилној компанији, која се већ доказала реализацијом великих и важних пројеката у нашој непосредној близини и сигуран сам да ће њихово присуство и у Републици Српској бити од значаја за даљу реализацију нашег стратешког пројекта, односно изградњу мреже аутопутева и брзих путева – поручио је Ћорић.