Јавна расправа у Лакташима

Представници Града Лакташи, Републичке управе за геодетске и имовинско – правне послове, Правобранилаштва Републике Српске и Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ присуствовали су у петак, 17. марта 2023. године јавној расправи о поступку експропријације земљишта због изградње саобраћајнице, која ће Међународни аеродром „Бања Лука“ повезати са аутопутем Е 661 Градишка – Бања Лука.

Ради лакшег и једноставнијег приступа бањалучком аеродрому, прије неколико година покренута је иницијатива за изградњу нове петље, као повезинице Аеродрома „Бања Лука“ и аутопута Е 661 Градишка – Бања Лука.

Из тог разлога, Влада Републике Српске је дана 22. јуна 2022. донијела Одлуку, којом се овлашћује ЈП „Аутопутеви РС“ д.о.о. Бања Лука да у својству инвеститора реализује капиталну инвестицију под називом: Изградња петље на аутопуту Е-661, Градишка – Бања Лука, за аеродром „Бања Лука“. Финансирање овог пројекта предвиђено је из властитих средстава предузећа.

У ту сврху урађено је идејно рјешење и главни пројекат на основу којег је спроведен тендер за избор извођача радова.  Дана 16. маја 2022. године потписан је уговор за извођење радова са најповољнијим понуђачем „Интеграл Инжењеринг“ а.д. Лакташи, на износ од 11.662.568,42 КМ (без ПДВ-а). Ускоро се очекује издавање грађевинске дозволе и почетак изградње.