Успјешно спроведен пројекат „Жене у грађевинарству“

Завршна радионица пројекта „Жене у грађевинарству у БиХ“, који је финансирала Европска банка за обнову и развој, а спровели Јавно предузеће „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука и Јавно предузеће „Аутоцесте ФБиХ“ д.о.о. Мостар, уз подршку консултантске куће „AETS apave“, одржана је у уторак, 28. фебруара 2023. године у Сарајеву.

На радионици, којој су, поред осталих, присуствовали и помоћник министра саобраћаја и веза Републике Српске, Драган Станимировић, представници Министарства транспорта и комуникација у Савјету министара БиХ и федералног Министарства просторног уређења, представљени су резултати скоро трогодишњег рада на спровођењу овог важног пројекта, чији је крајњи циљ примјена политика једнаких могућности и родне равноправности у свим сферама рада.

Шефица резидентне канцеларије ЕБРД у Сарајеву Мануела Несл поздравила је све учеснике и захвалила на изузетној сарадњи у реализацији овог и других пројеката, који ће помоћи у даљем развоју тржишне економије и друштва у БиХ. Она је поручила да ће ЕБРД наставити да подржава све пројекте, који за циљ имају развој путне инфраструктуре у читавој БиХ.

Менаџер наведеног пројекта у ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука Давор Вучковић захвалио је, прије свега, ЕБРД на дугогодишњој успјешној сарадњи у реализацији великих инфраструктурних пројеката, изразивши задовољство чињеницом да је предузеће препознато као друштвено одговорна компанија, која може да послужи као примјер другима. Он је нагласио да запослени у ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ нису били жртве полне дискриминације или да су жене били у подређеном положају у односу на мушкарце или обрнуто. Вучковић је нагласио да је у ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ на руководећим мјестима у секторима готово већина жена, те да се нада да ће оне у догледној будућности заузети своја мјеста и у управи и надзорном одбору предузећа.

Савјетник генералног директора ЈП „Аутоцесте ФБиХ“ Армин Фејзић истакао је да су овакви и слични пројекти одлична прилика за анализу постојећег стања и евентуално планирање одређених корака у правцу исправљања уочених недостатака. Он је нагласио да у појединим секторима ЈП „Аутоцесте ФБиХ“ жене убједљиво предњаче по бројности, док их је у другима знатно мање. То су углавном, нагласио је он, технички сектори, на шта се указивало и кроз овај пројекат. Ипак, захваљујући одређеним активностима, али и самом пројекту „Жене у грађевинарству“, та слика постепено се мијења и сигурно је да ће у наредним годинама број жена и мушкараца у свим секторима бити бар приближно исти.

Током панел дискусије, размјењена су искуства о предузетим активностима током трајања самом пројекта између представника два јавна предузећа, извођача радова и консултаната, а свој допринос дискусији дала је и професор Архитектонско – грађевинско – геодетског факултета у Бањој Луци Гордана Броћета, која је изразила задовољство презентованим, у нади да ће овај примјер слиједити и други привредни субјекти у Републици Српској и ФБиХ. Представник извођача радова, компаније „Интеграл инжењеринг“ Никола Радовановић нагласио је да је током самог пројекта много урађено по питању родне равноправности и једнаке заступљености жена, али да се у наредном периоду мора више радити на презентацији могућности укључивања жена у послове и на самом градилишту, што до сада није био случај.