Један ТАГ, два рачуна!

Како би корисницима што више олакшали и поједноставили вожњу аутопутевима и проласке кроз наплатне станице, без дужег задржавања, представници Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука и Јавног предузећа „Аутоцесте ФБиХ“ д.о.о. Мостар припремају одређене погодности у систему електронске наплате путарине.

Наиме, управе оба јавна предузећа, задужена за изградњу, одржавање и управљање аутопутевима и брзим путевима, постигле су начелни договор да до средине ове године корисницима омогуће кориштење једног ТАГ уређаја, помоћу којег би могли да плаћају путарину на свим дионицама аутопутева у Републици Српској и ФБиХ.

Република Српска и ФБиХ имају истог оператера система наплате путарине, Институт „Михајло Пупин“ из Београда, тако да је та чињеница у самом старту огромна предност, будући да са техничке стране неће бити неопходне драстичне измјене у самом начину функционисања. Представници Института и „БС Телекома“, који је преузео одржавање система у ФБиХ, у наредном периоду заједнички ће предложити модалитете функционисања једног ТАГ уређаја, помоћу којег ће корисници моћи да користе услугу електронске наплате путарине и у Српској и у ФБиХ.

Оно што је већ познато јесте чињеница да сваки ТАГ уређај има могућност отварања до шест корисничких рачуна, тако да би, уз постојећи, требало само додати још један рачун, на који би ишла средства од наплаћене путарине при сваком проласку. Примјера ради, корисницима услуга ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ на њихове ТАГ уређаје требало би додати рачун ЈП „Аутоцесте ФБиХ“, како би могли несметано да користе услугу електронске наплате путарине и у ФБиХ.

Сви нови ТАГ уређаји, који буду у продаји послије јуна 2023. године, већ ће имати два рачуна, а постојећи уређаји ће бити модификовани по жељама корисника.

У наредном периоду, представници јавних предузећа и оператера система наплате путарине, на техничком нивоу, радиће на припреми овог рјешења, послије чега би услиједио и потпис споразума о кориштењу једног ТАГ уређаја у систему електронске наплате путарине на аутопутевима у Републици Српској и ФБиХ.