Пројекат „Жене у грађевинарству“ представљен основцима и средњошколцима

У склопу реализације пројекта изградње аутопута на паневропском Коридору Пет це, дионица Костајница – Путниково брдо (граница са ФБиХ), Јавно предузеће „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука, који је финансиран кредитним средствима Европске банке за обнову и развој  (ЕБРД) и грант средствима Европске уније, Јавно предузеће „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука, уз подршку консултантске куће „АЕТС“, реализује пројекат „Жене у грађевинарству“, чији је циљ промоција пословних прилика за жене у грађевинском сектору.

Једна од активности, које је Јавно предузеће „Аутропутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука, требало да спроведе у оквиру овог пројекте, јесте и посјета и разговор са ученицима виших разреда основних и средњих техничких школа, како би у непосредној комуникацији са грађевинским инжењерима, првенствено женама те струке, сазнали што више о овој области и положају припадница љепшег пола у традиционално мушком занимању.

Координатор пројекта Јасна Драгојевић и дипломирани инжењер грађевинарства Мирјана Марчетић Лепир, обје запослене у Сектору за техничке послове ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука, посјетиле су Основну школу „Вук Караџић“ и Средњу грађевинску школу у Добоју, гдје су ученицима представиле сам пројекат, али и грађевинарство, као одличан избор животног позива.

Говорећи из личног искуства, инжењер Мирјана Марчетић Лепир напоменула је да грађевинских инжењера нема на евиденцији бироа за запошљавање, будући да већина њих нађу посао и прије завршетка студија. Према њеним ријечима, који год смјер да одаберу у оквиру грађевинарства, сигурно је да ће радни вијек провести у динамичном и занимљивом окружењу, а посебну сатисфакцију представља чињеница да њихов рад остаје генерацијама иза њих.

-На основу одобрења Министарства просвјете и културе Републике Српске, организовали смо ове посјете добојским школама, како би, посебно ученицама основних школа на неки начин пробудили интересовање за избор будућег занимања у области грађевинарства. Одлучили смо се за Добој из простог разлога што је и сам пројекат везан за овај град, с озбиром да је Добој велико саобраћајно чвориште и тренутно највеће инфаструктурно градилиште у Српској. Надамо се да ћемо у наредном периоду наставити са овим активностима и да ћемо обићи и друге школе у Републици Српској – истакла је координатор пројекта Јасна Драгојевић.

Поред посјете основним и средњим школама, у оквиру пројекта „Жене у грађевинарству“, одржана је и обука о подизању свијести о равноправности полова за све запослене у ЈП „Аутопутеви Републике Српске“. Кроз презентацију о родној равноправности, аутор Слађана Гајић настојала је да приближи значај равноправности међу половима, првенствено на радном мјесту. Према њеним ријечима, положај жена се драстично промијенио у односу на протеклих неколико деценија, мада је и у одређеним аспектима, чак и у земљама Европске уније, примјетна одређена разлика између мушкараца и жена, посебно у висини зараде. У ЈП „Аутопутеви Републике Српске“, како је навела Гајић, жене су заступљене на руководећим мјестима, те нису уочене никакве разлике, примјера ради у висини зараде, у односу на мушкарце на истим позицијама.

Током презентације, Гајић је посебно указала и на важност непристрасног одлучивања при запошљавању нових радника, како би се искључио сваки вид дискриминације полова.