Сарадња Српске и ЕБРД на високом нивоу

Вршилац дужности директора Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука Недељко Ћорић оцијенио је изузетном сарадњу институција Републике Српске са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД), нагласивши да је та сарадња на високом нивоу, уз много узајамном разумијевања.

-То се нарочито односи на реализацију важних инфраструктурних пројеката у Републици Српској, која је опредјељења за наставак изградње дионица аутопута на Коридору Пет це и повезивање Бање Луке и Сарајева – нагласио је Ћорић, који је у сриједу, заједно са директором ЈП „Аутоцесте ФБиХ“ Елмедином Володером, код тунела „Иван“ у Брадини, разговарао са предсједником ЕБРД Одил Рено Басо и шефом Делегације ЕУ у БиХ Јоханом Сатлером.

Према Ћорићевим ријечима, сви уговорени пројекти са овом европском финансијском институцијом функционишу добро, посебно они на Коридору Пет це, на дионици од Костајнице до Путниковог брда. Проценат реализације пројекта у овом тренутку је, према Ћорићевој процјени, око 30 одсто. Он је подсјетио да је ЕБРД за овај пројекат одобрила кредит у висини од 150 милиона евра, те да је ЕУЗ обезбједила грант средства у висини од 30,8 милиона евра за радове, те седам милиона евра за надзор.

-Настављамо даље преговоре са европским банкама за реализацију преостале дионице, од Јоховца до Вукосавља, те очекујемо да ће потребна финансијска процедура бити завршена у току ове године и да ћемо до краја године изабрати најповољнијег извођача радова, те потписати уговор о изградњи – закључио је Ћорић.

Предсједник ЕБРД Одил Рено Басо подсјетила је да је ова банка, од почетка рада у БиХ, инвестирала три милијардне евра и да ће наставити да пружа подршку БиХ путем различитих пројеката.

-ЕБРД реализује три приоритеа у БиХ, а то су развој приватног сектора, с обзиром да постоји здрав приватни сектор са малим и средњим предузећима, на другом мјесту приоритета су инфраструктурни пројекти, као што је аутопут на Коридору Пет це, док је трећи приоритет такозвана „зелена агенда“, односно зелена трансформација у процесу декарбонизације – нагласила је Басо.

Она је изразила задовољство својом првом посјетом БиХ и то је била у прилици да се увјери у реализацију „овог величанственог пројекта и изградње модерног тунела“, јер је то уједно и најбољи и најконкретнији доказ утицаја ЕБРД, која са ЕУ и другим финансијским институцијама остварује на терену у БиХ.

-Имала сам прилику да са представницима власти у БиХ разговарам о заједничким приоритетима и плановима, тако да сам веома задовољна позитивним корацима, који се одвијају у БиХ у процесу приступања ЕУ у смислу кандидатског статуса – поручила је она.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер задовољан је посјетом и виђеним на терену, али и разговорима са представницима власти у БиХ, првенствено са министром финансија и трезора у Савјету министара Зораном Тегелтијом, као и са директорима ЈП „Аутопутеви  Републике Српске“ Недељком Ћорићем и ЈП „Аутоцесте ФБиХ“ Елмедином Володером.

-Овдје говоримо о пројекту Коридора Пет це, чију изградњу финансирају различите институције, а говоримо о четири милијарде укупне инвестиције. Сва та средства долазе путем повољних кредита или грантова и то је оно што их чини врло привлачним – указао је Сатлер, изразивши захвалност свим нивоима власти у БиХ, те директорима и вриједним радницима оба јавна предузећа, који учествују у реализацији пројекта изградње аутопута на Коридору Пет це.

Он сматра да ће завршетак изградње Коридора Пет це у великој мјери набоље промијенити живот грађана у БиХ, од којих чак 60 одсто живи и ради дуж овог аутопута, а посебан бенефит осјетиће пословни људи, који сарађују са партнерима из ЕУ. Сатлер је изразио наду да ће сви укључени у реализацију овог пројекта дати све од себе да Коридор Пет це у БиХ буде завршен до 2028. или 2029. године.