Свечано обиљежен 9. јануар, Дан Републике Српске

Јавно предузеће „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука, као и претходних година, тако и овог 9. јануара дало је свој допринос обиљежавању тог битног датума у историји Републике Српске.

Наиме, на свим информативним порталима, који се налазе изнад дионица аутопутева у Републици Српској, ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука поставило је пригодне честитке поводом Дана Републике Српске и тиме се придружило свима онима, који с посебним поштовањем обиљежавају 9. јануар, Дан Републике.

Возачи, који су у понедјељак возили аутопутем Е 661 Градишка – Бања Лука, аутопутем „9. јануар“ Бања Лука – Добој и првом дионицом аутопута на Коридору Пет це, на порталима су могли да виде честитку „Срећан 9. јануар, Дан Републике Српске“.

Поред тога, вршилац дужности директора Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука Недељко Ћорић присуствовао је низу свечаности, које су широм Републике Српске организоване поводом 9. јануара, Дана Републике Српске. Данашњи дан, према ријечима в.д. директора Ћорића, посебан је за све оне, који истински воле Републику Српску.

Овај дан, наставио је он, испуњен је љубављу, јер славимо постојање Српске, али и тугом, због сјећања на страдање најхрабријих и најзаслужнијих за њено стварање.

-Да би Српску сачували и животни амбијент у њој унаприједили, неопходан је и наш допринос. Неопходно је да наши поступци и свакодневица, којим директно или индиректнио утичемо на стање у држави, буду испуњени патриотизмом, љубављу и чашћу – нагласио је Ћорић поводом 31. рођендана Републике Српске.

Према његовим ријечима, инфраструктура је један од основних темеља развоја сваког друштва, па тако и Републике Српске, због чега сви заједно у наредном периоду треба да уложимо додатне напоре да нашој отаџбини омогућимо све услове за несметан привредни и економски развој, што без савремених саобраћајница тешко да је замисливо. Ћорић је подсјетио да је у Српској у употреби више од 110 километара аутопутева и то на три европска правца.

Он је нагласио да је Српска већ годинама, захваљујући управо улагањима у путну инфраструктуру, велико градилиште, те да се само у овом тренутку на територији Републике гради неколико дионица аутопутева.

-У току је изградња друге дионице аутопута на Коридору Пет це, ради се на правцу од Раче до Бијељине, као и од Вукосавља до Брчког. Расписан је тендер за избор најповољнијег извођача за дионицу од Брчког до Бијељине, а усаглашена је и траса кроз Брчко Дистрикт. На западу, кинески концесионар гради дионцу од Приједора до Бање Луке, а у поодмаклој фази су и активности на реализацији пројеката изградње брзих путева на истоку Српске. Нема предаха и стајања, док сви дијелови Српске не буду повезани савременим саобраћајницама. Живио српски народ, живјела Република Српска – поручио је Ћорић.