Студенти на градилишту Коридора Пет це

Представници Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука и извођача радова, фирме „Интеграл инжењеринг“ Лакташи, угостили су студенте треће и четврте године студија Архитектонско – грађевинско – геодетског факултета Универзитета у Бањој Луци на градилишту друге дионице аутопута на паневропском Коридору Пет це, на правцу од Костајнице до Путниковог брда.

Студенти у пратњи вишег асистента мр Младена Слијепчевића обишли су градилиште моста преко ријеке Босне у мјесту Костајница, те тунел Путниково брдо I, чија је дужина 1.595 метара.

Трансевропски коридор Пет це представља главну транспортну руту у БиХ од сјевера ка југу. Повезује Будимпешту (Мађарска) са јадранском луком Плоче (Хрватска). Унутар БиХ, укупна дужина Коридора Vc је око 335 km. Пројектно подручје се налази на сјеверу земље и дио је планиране секције која пролази кроз Републику Српску (РС) у дужини од око 46,6 km.

Студенти су упознати са самим пројектом, начином организације градилишта, шта је урађено и шта преостаје да се уради до завршетка пројекта. Градилишта су обишли у пратњи инжењера ЈП“Аутопутеви РС”, Александра Ђураша и Мирјане Марчетић, инжењера из извођачке фирме “Интеграл инжењеринг а.д.”, Љубомирa Паликуће и Александра Дашића, те инжењера Младена Гламочанина, из надзора “IRD Engineering”.

Ова посјета студентима ће олакшати савладавање градива и повезивање теоријског знања са праксом.