Кроз Србију, Српску и Федерацију БиХ ускоро с једним ТАГ-ом

У просторијама Јавног преудзећа „Путеви Србије“ у Београду, данас је одржан иницијални састанак представника овог предузећа са представницима Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука и Јавног предузећа „Аутоцесте Федерације БиХ“.

Састанку су у име „Путева Србије“ присуствовали помоћник директора Миодраг Поледица, извршни директор Сектора за наплату путарине Миленко Цаковић и помоћник извршног директора Ненад Грубић, док су ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ и ЈП „Аутоцесте ФБиХ“ представљали директори Слободан Станаревић и Елмедин Володер.

Тема састанка била је повезивање система електронске наплате путарине на аутопутевима у Србији, Републици Српској и Федерацији БиХ у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“. Договорено је да у наредних неколико седмица одржи састанак техничких тимова три предузећа око повезивања система ЕНП, након чега би се потписао и Споразум између компанија за саму реализацију пројекта заједничких тагова у иницијтиви „Отворени Балкан“.

До сада су већ постигнути договори између Републике Србије, Републике Сјеверне Македоније и Републике Албаније о успостављању јединственог система наплате путарине у оквиру наведене иницијативе.

Вршилац дужности директора Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука Слободан Станаревић изразио је наду да ће већ до краја 2022. године моћи да буде потписан наведени споразум и да ће до тог периода бити формирани стручни тимови за имплементацију овог пројекта, како би до почетка следеће сезоне годишњих одмора корисници могли да користе један таг на аутопутевима у Србији, Српској и Федерацији БиХ.

Директор ЈП „Аутоцесте ФБиХ“ Елмедин Володер поздравио је спремност колега у Србији и Републици Српској да се на рјешавању овог питања убрзано ради, истакавши да очекује да се текст споразума усагласи у наредних неколико седмица, те да исти буде и потписан у што скорије вријеме у Бањој Луци.

Помоћник директора „Путева Србије“ Миодраг Поледица нагласио је да је и ова иницијатива дио регионалног пројекта „Отворени Балкан“, те је истакао да је на данашњем састанку било ријечи о свим бенефитима, које ће крајњи корисници имати од овог пројекта.