ВИШКОВИЋ: Аутопутеви и брзи путеви најсигурније саобраћајнице

Република Српска и наредном периоду градиће нове аутопутеве и брзе путеве, јер се најмање саобраћајних незгода, посебно оних са најтежим исходом, дешава управо на овим саобраћајницама.

Поручио је ово предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковићћ, који учествује у раду конференције „Безбједност саобраћаја у локалној заједници“, а коју већ 11.пут заједнички организују Министарство саобраћаја и веза Републике Српске и Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске, под покровитељством Савјета за безбједност саобраћаја Српске.

Према ријечима предсједника Вишковића, у побољшање безбједности саобраћаја на путевима у Српској мора се укључити што више чинилаца. Он је нагласио да је у последњих неколико година дошло до пада броја смртно страдалих, што је најкритичнији показатељ безбједности саобраћаја, те да је потребно учинити напор да се смањи и материјална штета, која настаје у саобраћајним незгодама. Вишковић је навео да је Република Српска у последњих десет година, кроз директну штету у саобраћајним незгодама, изгубила више од двије милијарде КМ, што је значајан новац за величину заједнице, као што је Српска.

-Наша је намјера да сви заједно учинимо напор да се у будућем периоду иде на смањење страдања, али и на смањивање материјалне штете – поручио је предсједник Владе Вишковић.

Он је нагласио да Агенција за безбјендост саобраћаја даје велики допринос у безбједности саобраћаја, те да, између осталог, предузима и превентивне активности широм Српске, као што су разна предавања по образовним институцијама и локалним заједницама о штетности вожње под утицајем алкохола или прекорачењу брзине.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач навео је да је од 1996. до данас на путевима у Српској смртно страдало око 4.500 лица, пто је велики губитак за Републику.

-Знамо колико то носи унесрећних породица, као и то да је материјална штета милионска и зато је циљ свега што улажемо у безбједност саобраћаја годинама уназад то да се смање погибије на нашим путевима, да се смањи број удеса. То једино можемо укључујучи све агенције и институције, које се баве безбједношћу саобраћаја – закључио је Лукач.

Он је подсјетио да МУП Српске последњих година доста ради на безбједности саобраћаја и навео да је инсталирањем савремених система широм Српске знатно смањен број погибија – у периоду након рата на путевима је гинуло око 250 лица годишње, а у последње двије годиуне 101 лице.

Лукач је нагласио да је Влада Српске уложила много средстава како би возачи били безбједни у саобраћају, те чће се и даље радити свим расположивим могућностима и средствима, нарочито законским овлаштењима полиције на томе да та безбједност буде на што вишем нивоу.

Министар саобраћај и веза Српске Недељко Ћорић рекао је да све релевантне институције Српске предано раде и да су евидентни резултати на унапређењеу безбјености саобраћаја у Републици. Он је навео да је Влада Републике Српске издвојила значајна средства и реализовала многе пројекте у овој области.

-То је велики изазов, који зависи од многих фактора, који утичу на стање безбједности саобраћаја и сигуран сам да ће конференција дати одговоре на бројна питања и подићи ниво свијести и процедура на локалном нивоу, како бисмо у синхронизацији дошли до још бољих ефеката – истакао је Ћорић.

БАЊАЛУКА, 27. ОКТОБРА /СРНА/ – Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић на конференцији за новинаре у Бањалуци пред почетак конференције “Безбједност саобраћаја у локалној заједници”.