Мјештанима представљено идејно рјешење петље „Станари“

Представници Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука, заједно са министром саобраћаја и веза Републике Српске Недељком Ћорићем и његовим сарадницима, представили су у четвртак, 29. септембра 2022. године, грађанима Станара и Дервенте идејно рјешење саобраћајне петље „Станари“, која ће ове двије локалне заједнице повезати са аутопутем „9. јануар“ Бања Лука – Добој.

Коордирантор пројекта у ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Давор Вучковић у разговору са мјештанима села Осиња и Јелањска, које највише и интересује будући инфраструктурни пројекат, појаснио је да би у што скоријем року могао да буде расписан јавни позив за избор најповољнијег извођача радова.

-Већи дио експропријације је већ урађен, припремамо осталу неопходну документацију и очекујемо расписивање тендера. Изградња би могла да почне већ следеће године – поручио је Вучковић.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић истакао је да ће се изградњом ове петље унаприједити привредни развој читавог краја и да ће већ  у октобру бити расписан тендер за израду пројектно-техничке документације. Он је појаснио да ће Република Српска, преко ресорног министарства, финансирати израдњу и по пет километара приступних саобраћајница са обје стране. Министар је нагласио да ће у плану пословања ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ за следећу годину бити обезбјеђен новац за овај пројекат.

Градоначелник Дервене Милорад Симић истакао је важност изградње петље за ово подручје, те захвалио Влади Републике Српске и ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ на овом подухвату.

-Дервенти треба брза саобраћајница и на томе радимо интензивно, имамо и одређене сагланости – додао је Симић.

Начелник општине Станари Радојица Ћелић поручио је да ће овој локалној заједници изградња петље много значити, јер ће тиме бити повећан промет роба и људи, унапријеђена привредна активности, а планирана је и изградња индустријске зоне у мјесту Јелањска.