СТАНАРЕВИЋ: Три мјесеца попуст на куповину и допуну ТАГ уређаја

Почетком октобра Јавно предузеће „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука обрадоваће постојеће и нове кориснике услуга електронске наплате путарине на аутопуевима у Српској, јер ће им омогућити већи попуст при допуни корисничких рачуна, као и упола јефтинији ТАГ уређај, помоћу којег користе ЕНП.

Ово је најавио вршилац дужности директора ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука Слободан Станаревић, нагласивши да ће стимулативни модел плаћања путарине бити на снази наредна три мјесеца.

-Корисници ће умјесто досадашњих 40 КМ, ТАГ уређај моћи да купе за 20 КМ, а приликом допуне корисничког рачуна, оствариће попуст од 20 одсто, умјесто досадашњих 15 одсто – појаснио је Станаревић на конференцији за новинаре у Лакташима.

Циљ ове акције, према његовим ријелима, јесте популаризација електронске наплате путарине, како би што више грађана користило ТАГ уређаје, чиме се избјегавају гужве на наплатним станицама.

Станаревић је најавио да ће до Нове године грађанима, који посједују ТАГ уређаје, бити омогућено допуњавање корисничких рачуна путем мобилних телефона, као што им је то омогућено приликом плаћања паркинга. Према његовим ријечима, то ће бити могуће преко мобилне апликације, на чијем се развоју ускоро почиње радити.

Он је додао и то да је ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ иницирало састанак са колегама из „Аутоцеста ФБиХ“, на којем је било ријечи о могућностима кориштења једног ТАГ уређаја на аутопутевима у оба ентитета, а о истој теми разговараће се и са представницима „Путева Србије“. Станаревић је подсјетио да је систем наплате путарине у Српској, Србији и ФБиХ радио Институт „Михајло Пупин“ из Београда, те да постоје техничке претпоставке о увезивању система како би корисници умјесто три, могли да користе само један ТАГ уређај.

Шеф Одјељења за наплату путарине у предузећу „Аутопутеви Републике Српске“ Зоран Спасојевић рекао је да је у Српској у употреби више од 21000 ових ТАГ уређаја. Према његовим ријечима, за осам мјесеци ове године на име наплате путарине остварен је приход од преко 19,2 милиона марака, нагласивши да је у августу остварен рекордан приход од 3.095.426 КМ.

Спасојевић је подсејтио да је у 2019. години по овом основу остварен приход од 18.700.000 КМ, док је у 2020. години наплаћено 20.200.000 КМ, а у 2021. години тај приход је износио 25.670.000 КМ.