СТАНАРЕВИЋ И ЋОРИЋ: Градимо аутопут Српског јединства

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић и вршилац дужности директора Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука Слободан Станаревић гостовали су јутрос у Јутарњем програму Радио-телевизије Републике Српске, гдје су говорили о актуелним инфраструктурним пројектима у Српској.

Према ријечима министра Ћорића, прије само седам дана, имали смо значајан догађај за Републику Српску, који је прије неколико година дјеловао готово немогуће, а то је почетак изградње аутопута према Србији. Он је још једном поновио да је за Српску изузетно значајно да се спаја са Србијом.

-Одлучни смо и предано радимо. Овим пројектом Бања Лука и Београд би требало да буду повезани за највише четири до пет година – поручио је Ћорић.

Када је ријеч о дионици Рача – Бијељина, в.д. директора ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука Слободан Станаревић нагласио је да је то аутопут српског јединства. Он је напоменуо да је дионица дуга 19,6 километара, на којој је петља „Бијељина“, те да ће њена изградња коштати 258 милиона КМ. Учешће Владе Србије у финансирању овог пројетка је 80 одсто, док је остатак на Влади Републике Српске и ЈП „Аутопутеви Републике Српске“. Говорећи о вриједности пројекта, Станаревић је истакао да је уговорена цијена више него повољна, јер је понуда стигла почетком ове године, прије кризе у Европи и инфлације.

-Надамо се да ћемо овај пројекат завршити у оквирном буџету – навео је Станаревић, а он и министар Ћорић сагласни су да је ријеч о тренутно најповољнијем пројекту у Европи.

За аутопут Бања Лука-Приједор, Станаревић је рекао да су обезбијеђени услови за почетак радова код Приједора, а што се тиче крака за Козарску Дубицу, додао је да је са кинеском комапнијом уговором дефинисано да они ураде главни пројекат брзе саобраћајнице, што би пуно значило за тај крај.

Говорећи о магистралним путним правцима у Републици Српској, министар Ћорић је поменуо да се ради на најбитнијим пројектима, који су на то дуго чекали, истакавши да је Република Српска ове године значајно из буџета подржала “Путеве Српске” да би те дионице биле завршене, као и да се на томе неће стати.