Митровић: Утврђени коридори аутопута кроз Брчко

Трасе коридора за изградњу аутопута Београд – Сарајево – Београд и аутопута Београд – Бања Лука, које воде кроз Дистрикт Брчко, усвојене су на састанку министра транспорта и комуникација у Савјету министара БиХ Војина Митровића са званичницима Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрика.

Састанку су присуствовали министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић, предсједник Владе ФБиХ Фадил Новалић, предсједник Скупштине Брчко дистрикта СИнфиша Милић, градоначелник Брчког Есед Карић, супервизор за Брчко Џонатан Менути, вршилац дужности директора Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ Слободан Станаревић и директор ЈП „Аутоцесте ФБиХ“ Елведин Володер.

Митровић је појаснио да је прихваћено рјешење, које је понудио Завод за планирање, пројектовање и изграду Брчко дистрикта.

-Ово је само још један доказ да се сваки посао може ријешити ако заинтересоване стране сједну заједно, буду упорне и имају циљ да дођу до рјешење – поручио је Митровић, нагласивши да је аутопут, који ће водити кроз дистрикт, веома важан за Српску, БиХ и само Брчко.

Он је нагласио да су усвојени коридори основа за даљу активности, те да оба правца овог аутопута повезују Српску и Федерацију међусобно, али и са земљама Балкана и ЕУ. Митровић је мишљења да ће аутопут који пролази кроз Брчко и према Бањој Луци и према Сарајеву донијети једну нову димензију и могућност да дистрикт има још бољу позицију за домаћа и страна улагања. Он је навео да се при усвајању трасе водило рачуна о мишљењу дистрикта, али да су оба предузећа, задужена за изградњу аутопутева, прилагодила своја рјешења, на обострано задовољство.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић истакао је да је састанку у Брчком договорена и траса гасовода кроз дистрикт, нагласивши да се до компромисног рјешења дошло по правилима струке, те да ће оно сасвим сигурно задовољити све стране заинтересоване за изградњу аутопута и гасовода. Према његовом мишљењу, добро је да се дошло до рјешења, како Брчко не би остало некаква „црна тачка“, већ у развоју инфраструктуре иде укорак са Српском и Федерацијом БиХ.

Ћорић је подсјетио да Српска увелико гради аутопут од Бање Луке до Београда, подсјетивши да је прије неколико дана озваничен почетак реализације пројекта изградње аутопута Вукосавље – Брчко, те постоји усаглашена прича око Коридора Пет це.

-Ово није локални пројекат, ово је пројекат од ширег регионалног значаја и биче на добробит свима онима који ће долазити на ове просторе – нагласио је Ћорић.