Обиљежен почетак пројекта Вукосавље – Брчко

У присуству највиших званичника Републике Српске, предстаника у заједничким органима, дипломатског кора, кинеских партнера и бројних грађана, у Гаревцима код Модриче, дана 31. августа 2022. године озваничен је почетак реализације пројекта аутопута Вукосавље – Брчко, чије је пројектовање и изградња повјерена Кинеској државној корпорацији за грађевинско инжењерство (China State Construction Engineering Corporation).

Вршилац дужности директора Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“д.о.о. Бања Лука Слободан Станаревић захвалио је кинеским партнерима на интересовању и учешћу у постпуку избора најповољнијег извођача радова на пројектовању и изградњи поменуте дионице аутопута. Станаревић је истакао да Српска стрпљиво гради сопствену мрежу аутопутева, а поменута дионица дио је стратешког плана изградње аутопута ка Србији.

Станаревић је нагласио да је и овај пројекат доказ да Српска има пријатеље, који ће стати уз њу, онда када закаже Европска унија.

-Кад закаже Европа, појави се Кина. Кад закаже Европа, појави се Србија. Кад закаже Европа, појави се Русија. Увијек се појаве пријатељи, који ће стати иза Српске. Живјела Српска – поручио је Станаревић.

Предсједавајући Кинеске државне корпорације за грађевинско инжењерство за иностране послове Ли Бишенг изјавио је да је аутопут Вукосавље – Брчко први пројекат који је ова компанија преузела на територији Републике Српске. Он је захвалио Влади Републике Српске на пруженој прилици да учествују у једном оваквом пројекту.

-За нас је то пројекат од великог значаја – нагласио је Бишег, подсјећајући да се активности на реализацији овог пројекта одвијају према плану и да ће послије свечане церемоније распоредити ресурсе и дати све од себе да обаве оно што слиједи.

Бишег је увјерен да ће кинеска компанија, уз зајендичке напоре и подршку Владе Српске бити у могућности да успјешно реализује пројекат.

Амбасадор Републике Кине у Српској Ји Пинг указао је на значај развоја привреде путем изградње инфраструктуре.

-Овим ћемо стварати бољу будућност и отворити поглавље сарадње и развоја – додао је Пинг, нагласивши да Српска има добро пословно окружење, које кинеским предузећима пружа снажну гаранцију за проширење послова.

Према његовим ријечима, економска сарадња Кине и БиХ веома је флексибилна и у том домену су начињени значајни помаци напријед.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је да ће Српска врло брзо имати уговоре и затворену финансијску конструкцију за све предстојеће дионице аутопута да би Добој у пуном капацитету био повезан са Бијељином. Он је нагласио да је изградња 112 километара аутопута, које је актуелна власт урадила у протеклих 15 година, знак развоја и просперитета Српске.

Вишковић је подсјетио да је уговорена вриједност радова 650 милиона марака, те да је кинеска компанија прошле године заузела високо девето мјесто на ранг листи 500 компанија сличног профила у свијету.

-То довољно говори о њиховој снази и оном што могу да ураде и како то да ураде. Подизвођачи на овом пројекту у 90 одсто обима посла биће компаније из Републике Српске и користиће се ресурси Републике Српске – нагласио је Вишковић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик нагласио је да се Српска свакодненво гради и да жели сарадњу са кинеским партнерима, што показује и почетак изгадње дионице аутопута Вукосавље – Брчко. Он је оцијенио да изградња ове дионице неће бити оптерећење за Српску.

-То је негдје око 35 или  40 милиона марака на годишњем нивоу и мислимо да то можемо обезбједити из различитих извора – поручио је Додик, захваливши кинеској страни на упорности и истрајности у намјери да учествује у овом пројекту.

Додик је подсјетио да Српска има одличне односе са Кином, да подржава кинеску политику и њеног предсједника Си Ђи Пинга, великог и моћног државника, који је промовисао пројекат „Један појас, један пут“.

Он је поновио да је једнако захтјевна и мисија наставка повезивања Бијељине преко Зворника, Милића, Власенице, Хан Пијеска, Сокоца па до Пала аутопутем или брзим путем, који би се спојио са путем који од Вишеграда води Источном Сарајеву, те да би се у будућности тај пут требао наставити од Вишеграда преко општине Рудо до Фоче, преко Тјентишта према Гацку, Билећи и Требињу.

Послије свечаних обраћања званичника, уприличено је симболично полагање камена темељца, чиме је озваничен почетак реализације пројекта аутопута Вукосавље – Брчко.