Завршена изгардња прве дионице Коридора Пет це

Прва дионица аутопута на Коридору Пет це кроз Републику Српску, на правцу од петље „Товира“ до петље „Костајница“ изграђена је у предвиђеном року и пуштена у саобраћај. Свечаност поводом завршетка изградње ове важне саобраћајнице одржана је у уторак, 30. августа 2022. године у Костајници код Добоја, у  присуствову највишег политичког врх Републике Српске, званичника у заједничким органима, представника Европске уније и бројних грађани.

Вршилац дужности директора Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука Слободан Станаревић изразио је захвалност свима, који су учествовали у реализацији овог пројекта, нагласивши колико је значај сваког новог километра аутопута у Републици Српској. Станаревић је подсјетио да су ово први километри Коридора Пет це у Републици Српској.

-Путеви, посебно аутопутеви, нису политика, то су људи – поручио је Станаревић.

Он је појаснио да од 1. септембра 2022. године почињу пробне, односно тестне вожње на новоизграђеној траси, те да ће пробни период трајати 15 дана, до када ће и брзина кретања бити на нивоу градилишне, а након тога брзина ће бити усклађена са пројектованом, односно 130 километара на час.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић нагласио је значај изградње мреже аутопутева, јер тиме Добој остаје најзначајније саобраћајно чвориште у Српској и БиХ.

-Ово је шанса за развој Добоја, али и Републике Српске – поручио је Јеринић.

Директор Европске банке за обнову и развој у БиХ Мануеал Несл поручила је да је Коридор Пет це важан и сложен пројекат, за који је потребно вријеме да се заврши. На реализацији тог важног пројекта, према њеним ријечима, ЕБРД ради са ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ и ЈП „Аутоцесте ФБиХ“, те да је подручје Добоја искориштено за одређене заједничке активности на реализацији ових пројеката. Она се захвалила управама оба предузећа, напомињући да су у последње вријеме убрзани радови на свим дионицама. Несл је изразила наду да ће се политика држати ван овог пројекта, те да неће бити негативног утицаја на његову реализацију.

Шеф кооперација при Делегацији ЕУ у БиХ Стефано Елеро указао је на чињеницу да је прва дионица Коридора Пет це у Републици Српској значајна и због чињенице да се на њој налазе двије петље. Према његовим ријечима, Коридор Пет це је један од најважнијих инфраструктурних пројеката, а његова реализација је најбољи начин на који ЕУ показује како подржава људе. Елеро је изразио наду да „политичка нестабилност“ неће подривати рад и даље пројекте, те нагласио да би ЕУ било драго да може да прослави још пуно оваквих значајних датума.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић изразио је наду да ће у Федерацији БиХ успјети да убрзају процедуре да би се завршила изградња Коридора Пет це, што ће повећати развоју перспективу ових простора.

Он је најавио и почетак реализације пројекта аутопута Вукосавље – Брчко и подсјетио да се паралелно одвијају радови на другој дионици од Руданке према Путниковом брду, односно граници са  ФБиХ.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је Република Српска опредјељена да гради аутопутеве и да се развијају, те да се изградњом прве дионице паневропском Коридору Пет це Српска има 112 километара аутопуа.

-Нема политичке нестабилности, веома смо опредјељени да радимо и градимо. Ми желимо да се брже развијамо и градимо, а не да чекамо – рекао је Вишковић на свечаности поводом завршетка изградње прве дионице  аутопута на Коридору Пет це.

Он је подсјетио да у Српској крећу и два нова пројекта, односно аутопут Вукосавље – Брчко и Рача – Бијељина, на којем ће 15. септембра бити уприличено свечани почетак изградње. Вишковић је поручио да се послије предстојећих избора неће ништа промијенити на политичком плану, те да  постоје и други партнери, који су заинтересовани за градњу преостале дионице Коридора Пет це кроз Републику Српску, ако су већ европске банке изгубиле интерес.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић с поносом је истакла да се Српска сваким новим километром аутопута приближава реализацији пројекта мреже аутопутева. Она је изразила задовољство што Српска иде ка циљу, који је раније зацртан, када је планиран пројекта изградње мреже аутопутева у Републици.  Према њеним ријечима, пролазак аутопута кроз локалну заједницу подразумијева њен убрзан развој, а Српска тиме показује стабилност својих институција, које су у стању да са локалним

Предсједница Цвијановић изразила је захвалност због могућности да Српска приступа страном финансирању, нагласивши да Република редовно враћа оно што узима, како би реализовала своје пројекте. Као примјере навела је Европску банку за обнову и развој, те Европску инвестициону банку, наводећи да су они значајно допринијели развоју мреже аутопута у Српској.

-Захваљујем се и Влади Републике Српске, нашим јавним предузећима, институцијама, које су показале потентност да се врати оно што се и узме и да Српска никада није каснила у извршавању својих међународних обавеза. То није случај само са ЕБРД и ЕИБ, то је случај и када је у питању Свјетска банка и Међународни монетарни фонд – рекла је Цвијановићев.

Према њеним ријечима, Република Српска данас изгледа другачије него што је изгледала када је започела изградња првог километра аутопута.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик нагласио је да је Република Српска изградњом прве дионице на Коридору Пет це, дужине око шест километара, показала способност да може да учествује у тако великим пројектима, нагласивши да је то и српски пут.

Он је захвалио за добијена срества од ЕБРД и ЕУ, али је напоменуо и да је Српска научила да донација није бесплатна.

-Ово је наш, српски пут, ми ћемо враћати паре, ово није помоћ, већ директна економска прича. Уважавајте нас као фактора, ми смо државотворни ентитет, с нама преговарате, ми од вас узимамо кредите и враћамо – рекао је Додик у обраћању.

Он је истакао да је прошло вријеме када се морало ћутати, те истакао да се српски патриотизам не може кушити новцем. Према његовим ријечима, узалуд је новац, ако неко очекује да се српска страна понаша антиуставно.

-БиХ је за нас морање, ту смо јер морамо. Морате да разумијете да је политика условљавања, коју проводите, можда некада давала резултате, сада неће, блокирајте – рекао је Додик, позвавши европске званичнике да престану да условљавају Српску, јер је то политичко условљавање и није дио економије.

Додик је поручио да су таквим потезима појединици званичници ЕУ смањили жељу код српског народа за прикључивањем у ЕУ.

-Ваши шефови кажу да заустављамо Коридор Пет це, јер нећемо да прихватимо унитарну БиХ. Не треба да нам говорите шта да радимо, ако желите да будете партнери, онда сте добродошли – поручио је Додик, нагласивши да ће Република Српска направити овај аутопут, јер план је да гради дионица од Вукосавља до Брчког и даље према Бијељини и Београду.

Додик је нагалсио да је Српска потпуно политички стабилна, али да нема тог новца којим могу да купе наше политичко опредјељење.