СТАНАРЕВИЋ: Српска највеће градилиште аутопутева у Европи

Вршилац дужности директора Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука Слободан Станаревић сматра да је Српска тренутно највеће градилиште аутопутева у Европи и очекује да ће у другој половини августа у саобраћај бити путешна прва дионица Коридора Пет це кроз Српску, од петље Јоховац/Товира до петље Руданка/Костајница.

Он је у интервјуу за Новинску агенцију Републике Српске Срна, најавио да ће свечано отварање и пуштање у саобраћај нових километара аутопута у Српској бити уприличено у септембру. За ову дионицу, нагласио је Станаревић. завршен је технички преглед на терену и у току је припрема документације, након чега слиједи издавање употребне дозоволе. Он је истакао да је Влади прослијеђен и приједлог цјеновника путарине на новоизграђеног дионици.

Станаревић је нагласио да су аутопутеви жила куцавица и један од највиталнијих национиналних интереса Републике Српске, који ће допринијети укупном развоју привреде и туризма у Српској. Према његовим ријечима, у току изградња друге дионице аутопута на Коридору Пет це код Добоја, односно дионице од Костајнице до Путниковог брда и границе са Федерацијом БиХ, који се финансира кредитним средствима Европске банке за обнову и развој, а рок за завршетак радова је двије године.

-Након завршетка ових радова, имаћемо изграђен комплетак крак од Јоховца према југу до границе са ФБиХ. С друге стране, имамо и крак према сјеверу и у току је фаза избора извођача радова, на основу достављених понуда на међународном тендеру. Европска комисија тренутно мало отеже са одређеним процедурама, односно наставком преговора о кредиту и грант срествима – рекао је Станаревић.

Он је подсјетио да се почетком септембра очекује интензивирање радова на аутопуту Бања Лука – Приједор, као и званичан почетак изградње дионице од Бијељине до Раче.

-Добијена је грађевинска дозвола за 2,5 километра аутопута код Приједора, експропријација се ради ужурбано на осталом дијелу трасе, а рок за извођење радова је пет година – додао је Станаревић.

Када је ријеч о дионици Бијељина – Рача, дужине око 20 километара, која се финансира средствима Републике Српске и Србије, Станаревић сматра да би до 10. септембра требало да се добије грађевинска дозволза за читаву трасу овог аутопута, чиме се стичу услови за почетак свих радова.

Станаревић је најавио да је 20. августа предвиђено потписивање уговора са изабраним извођачем и инфеститором за изградњу аутопута за дионицу Брчко – Вукосавље, дужине 33 километра. Он је поручио да ће изградњом ове три дионице, Српска добити нових 100 километара аутопутева.

Када је ријеч о мосту преко ријеке Саве, код Градишке, који је недавно завршен, Станаревић је поновио да се чека на изградњу приступне саобраћајнице са хрватске стране.

-Овај мост је од међународног значаја за БиХ и Хрватску. Још није завршена приступна саобраћајница са хрватске стране до петље у Окучанима. Изградњу ове дионице, на срећу, добио је извођач из Републике Српске и вјерујемо да ће он убрзати изградњу ове приступне саобраћајнице – поручио је Станаревић.

БАЊАЛУКА, 10. АВГУСТА /СРНА/ – Вршилац дужности директора предузећа “Аутопутеви Републике Српске” Слободан Станаревић.