Почели припремни радови на дионици Рача – Бијељина

На дионици аутопута Рача – Бијељина ових дана званично су започети припремни радови, а будуће градилиште у суботу, 6. августа 2022. године посјетили су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, министар саобраћаја и веза Републике Српске, министар транспорта и комуникација у Савјету министара БиХ Војин Митровић и вршилац дужности директора Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука Слободан Станаревић.

Том приликом, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће за најдаље два мјесеца почети и званични радови, чему ће присуствовати и предсједник Србије Александар Вучић, уз највише званичнике Републике Српске. Додик је подсјетио да се изградња дионице, дуге око 20 километара финансира средствима Владе Републике Српске и Србије, како је и обећао предсједник Вучић.

-Вјерујем да ћемо са турским партнерима наћи начин да наставимо даље према Брчком и да ћемо да ријешимо проблеме проласка трасе кроз дистрикт Брчко, која је кључна за интегрални путни правац – нагласио је Додик, напоменувши да ће ова траса за 36 мјесеци бити спојена на мост преко Саве, чија је изградња при самом крају, а одатле и на трасу аутопута до Кузмина.

Додик је изразио захвалност свима, који су учествовали у припреми овог пројекта, те је напоменуо да је Влада Републике Српске учинила све да он функционише. Он је подсјетио да је Јавно предузеће „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука распиасло тендер, на којем је побиједио конзорцијум фирми, које чине „Интеграл инжењеринг“ Лакташи, „Србијааутопут“ Београд и „ИГ“ Бања Лука.

-Лошим, похабаним путевима људи једва чекају да оду, а аутопутевима људи долазе. Ово ће бити снажна комуникацијска веза овог краја Републике Српске са Српском у цјелини и са европским правцима, одавде ће се лакше пласирати роба, биће им олакшан живот – нагласио је он, поручивши да је ово историјски дан за Бијељину и читаву регију.

Према Додиковим ријечима, за читаву Српску од посебног је значаја сама чињеница да се реализује пројекат изградње аутопута од Бање Луке преко Добоја и Модриче, до Бијењине и даље према Рачи и Србији.

-Први пут ће на овај начин повезано срце Републике Српске, Бања Лука и Бијељина, са Србијом и створиће се могућност за изградњу даљих путних праваца према Зворнику и Требињу, како смо и планирали. То ће утицати на интеграције, не само саобраћајне, него и нашег националног бића – поручио је он.

Говорећи о аутопуту Београд – Сарајево – Београд, Додик је најавио да ће у Сарајеву 18. августа, за када је предвиђена посјета предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердоана, турском предсједнику пренијети да Српска има озбиљну намјеру да се та саобраћајница направи, без обзира на евидентан застој на другој страни. Додик је налгасио да ће у наредне двије седмице почети изгадња дионице аутопута од Вукосавља до Брчког, а око 20. августа би требало да крену и радови на аутопуту Бања Лука – Приједор. Према његовим ријечима, све су то пројекти, на којима се годинама стрпљиво радило и чија ће реализација унаприједити Српску.

Према његовим ријечима, у плану је и изградња брзог пута од Бијењине до Зворника,  те да се тражи најадекватнији начин повезивања са Херцеговином. Он је истакао да ће се сигурно од Вишеграда ићи ка Рудом и Фочи, а даље према Гацку, Билећи и Требињу. Наведена траса, нагласио је он, тренутно је у фази анализе и сигурно је, мишљење је Додика, да ће то бити следећи мегакомуникациони пројекат.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић поздравио је почетак припремних радова на дионици Рача – Бијељина, нагласивши да је изградња ове саобраћајнице нова перспектива Бијељине и Семберије.

-Можемо да кажемо да данас отварамо једну велику фабрику са огромним бројем радних мјеста, од чега ће директно и индиректно грађани Бијељине и Семберије моћи да осјете добробит – поручио је Ћорић, подсјетивши да ће годишње у овај пројект бити финансиранио око 100 милиона марака.

Он је изразио наду да ће до краја завршетка аутопута Бијељина – Рача политичари постоћи договор о инцијативи „Отворени Балкан“, што би допринијело поједностављењу преласка граничних прелаза, од којих ће један, интегрисани, бити и на овој дионици.

Потврдио је то и министар транспорта и комуникација у Савјету министара БиХ Војин Митровић, подсјетивши да је интегрисани гранични прелаз на овој дионици резултат трилатералног договора највиших званичника Србије, БиХ и Турске, који су договорили реализацију пројекта изградње аутопута Београд – Сарајево – Београд.

Вршилац дужности директора Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ Слободан Станаревић напоменуо је да је дионица аутопута од Раче до Бијељине, једна од значајнијих на траси аутопута од Београда  до Бање Луке до Бијељине, као и према Сарајеву.

-Рок за изградњу дионице је три године, али се надамо да ће и прије бити завршена. На траси ће бити изграђено 12 објеката, од којих је најимпозантнија петља Бијељина, која ће сва бити на стубовима – појаснио је Станаревић.

Према његовим ријечима, укупна вриједност аутопута од Бијељине до Раче је око 260 милиона КМ, а биће финансирана средствима Владе Републике Србије и Владе Српске.