Свечано обиљежен крај изградње моста преко Саве код Градишке

У присуству великог броја званица из политичког, културног и јавног живота Републике Српске, БиХ, Хрватске и ЕУ, свечано је озваничен крај изградње једног од најважнијих објеката путне инфраструктуре у Српској – моста преко ријеке Саве код Градишке.

Према ријечима српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, изградња овог моста велика је побједа Републике Српске, а по завршетку приступне саобраћајнице са хрватске стране и пуштању у саобраћај, читав регион добиће једну сасвим нову димензију комуникације.

-Ово је уједно и цивилизацијски допринос укупном развоју овог краја. Великим путевима људи долазе, а малима одлазе, то је чињеница. Мост преко Саве има велики значај, а у његову изградњу уложена су велика средства Републике Српске – нагласио је Додик.

Он се захвалио свим странама, односно институцијама Републике Српске, заједничким органима БиХ, Хрватске и Европске уније, које су дале допринос реализацији овог важног пројекта, којег је, мора се признати, пратило и много опструкција.

-Наш циљ је да будемо дио европске саобраћајне комуникацијске мреже, када је ријеч о аутопутевима и то чинимо. Жао ми је што у Хрватској нису завршене приступне саобраћајнице, па да данас све свечано пустимо у саобраћај. Али ово је побједа, коју смо остварили, показујући способност да можемо да побиједимо разне изазове, изградимо себе и институције, па и мостове – нагалсио је Додик.

Он је истакао да овај пројекат најбоље показује способност Српске, али је истовремено изразио жаљење због „траљавог“ пута БиХ ка Европској унији, напоменувши да ЕУ од БиХ често тражи неоствариве захтјеве. Додик је напоменуо да је циљ Српске даља изгардња мреже аутопутева, првенствено према Србији, најавивши да наредних дана почињу припремни радови на изградњи аутопута од Раче према Бијељини.

Министар транспорта и комуникација у Савјету министара БиХ Војин Митровић рекао је да је мост на Сави у Градишци велики и озбиљан пројекат, који ће омогућити да Република Српска има путну конекцију са Србијом преко Хрватске. Он је нагласио да ће овај мост саобраћајно растеретити Градишку, те ће обезбједити повезивање Српске и БиХ са ЕУ и Западним Балканом.

-Овај мост омогућиће развој ових крајева, али и цијеле Српске и БиХ – закључио је он.

Државни секретар у Министарству мора, промета и инфраструктуре Хрватске Томислав Михотић рекао је да је и за Хрватску важно отварање овог моста, посебно у седмици у којој је Хрватска привела крају још један важан инфраструктурни пројекат – Пељешки мост.

-Завршетак изградње овог моста за нас је изузетно задовољство, јер доноси просперитет и економски развој и размјену. Надамо се да ће се овим мостом људи повезивати и економски сарађивати у обје земље. Све ово доноси нове вриједности у нашој сарадњи –истакао је Михотић.

Шеф Сектора за кооперације у Делегацији ЕУ у БиХ Стефано Елеро нагласио је да ће мост преко Саве код Градишке омогућити бројне предности овдашњим грађанима, економији, али  цијелом региону и ЕУ. Он је додао да ЕУ у овом смјеру одваја велика средства за развој путева, ради задовољства свих путника у настојању да БиХ има модерне саобраћајнице.

Вршилац дужности директора Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука Слободан Станаревић није крио задовољство чињеницом да је коначно реализован један од најважнијих пројеката у области инфраструктуре Српске. Према његовим ријечима, остаје нада да ће се овим мостом, по завршетку изградње приступне саобраћајнице у Хрватској, људи почети враћати у Српску.

-Жеља нам је да се у Српску и БиХ врате људи свих нација и струка – закључио је Станаревић.

Предсједник Управе „Хрватских цеста“ Јосип Шкорић рекао је да мост у Градишци повезује двије земље и културе, а баш као и недавно отворени Пељешки мост, донијеће развој и Хрватске и БиХ.

Изгадња моста почела је у септембру 2019. године, а завршена је крајем ове године. Процјењена вриједност је 19,5 милиона евра, а за овај пројекат одобрен је и грант ЕУ у износу од 3,2 милиона евра.