Што прије до договора о траси кроз Брчко дистрикт

Вршилац дужности директора Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о Бања Лука мр Слободан Станаревић, са сарадницима, разговарао је данас у Бањој Луци са министром транспорта и комуникација БиХ Војином Митровићем о могућим рјешењима питања трасе аутопута Београд – Сарајево – Београд кроз Брчко дистрикт.

Станаревић и Митровић сагласни су оцјени да је у наредном периоду неопходно размотрити све понуђене могућности и дефинисати спојне тачке на подручју дистрикта Брчко на аутопут, који од Бање Луке води ка Бијељини и Београду, али и на аутопут од Бијељине, преко Брчког до Тузле.

Министар Митровић подсјетио је да постоји неколико варијанти ове трасе, које је припремио Завод за пројектовање Брчко дистрикта, од којих је једна варијанта дефинисана и Просторним планом Брчко дистрика. Према његовим ријечима, без обзира на различите варијанте, важно је доћи до најоптималнијег рјешења, којим ће бити задовољни и Брчко дистрикт и Република Српска и Федерација БиХ. Министар Митровић сматра да би у овом случају коначну одлуку требало да донесе струка, која би при избору најоптималнијег и, уједно, компромисног рјешења водила рачуна о свим техничким аспектима, попут конфигурације терена и дужине саме трасе.

Вршилац дужности директора ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ мр Слободан Станаревић изразио је задовољство чињеницом да је министар Митровић, упркос бројним обавезама, одвојио вријеме за радни састанак о веома битним питањима за функцинисање не само ЈП „Аутопутеви Републике Српске“, већ и за ЈП „Аутоцесте ФБиХ“, јер је изградња аутопута Београд – Сарајево – Београд међу приоритетним пројектима за оба предузећа, што је дефинисано и трилатералним споразумом, постигнугим између БиХ, Србије и Турске.

Поменути пројекат, напоменуо је Станаревић, битан је за Републику Српску јер је његов саставни дио коридор Бања Лука – Брчко – Бијељина – Београд. Говорећи о траси кроз Брчко дистрикт, Станаревић је сагласан са министром Митровићем да у овом случају коначну одлуку треба да донесе струка, али да са том одлуком буду сагласне све стране, како би се несметано кренуо у реализацију пројекта.