Бржа реализација пројекта аутопута Београд – Сарајево – Београд

Министар комуникација и транспорта БиХ Војин Митровић разговарао је данас (уторак, 21. јуни 2022. године) у Сарајеву са вршиоцем дужности директора Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука Слободаном Станаревићем и Јавног предузећа „Аутоцесте ФБиХ“ д.о.о. Мостар Елмедином Володером. Састанку је присуствовао и Давор Вучковић, шеф за имплементацију међународних пројеката у ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука.

Фокус разговора била је реализација пројкта изградње аутопута Београд – Сарајево – Београд, односно рјешавање проблема финансирања тог пројекта, те дефинисање дијела трасе аутопута, који пролази кроз Брчко дистрикт.

На састанку је истакнуто да Република Турска покушава да пронађе најадекватнији начин финансирања читавог пројекта. Договорено је да ће министар Митровић у наредних 15 дана одржати нови састанак са директорима два предузећа, на којем ће предложити могуће варијанте трасе, која би пролазило кроз Брчко дистрик и на крају понудити и најбоље рјешење.

Једна од тема састанка било је и питање изградње аутопута на Јадранско –јонском правцу, новом пројекту изградње брзог пута од Вишеграда до Требиња, те и о начину наплате путарине на Коридору Пет це, који се убрзано гради на територији Републике Српске и ФБиХ.

В.д. директора ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ Слободан Станаревић задовољан је оним што је имао прилику да чује на састанку са министром Митровићем, првенствено када је ријеч о великим и важним пројектима, чија реализација треба да почне у наредном периоду. Он је додао и да је договорено да се бар једном мјесечно представници оба предузећа састају са министром Митровићем, како би заједнички пратили напредак у реализацији пројеката.

-Министар Митровић је дао пуну подршку нашим предузећима и показао разумијевање за све отворене теме. На састанку смо, осим убрзања реализације пројекта изградње аутопута Београд – Сарајево – Београд, разговарали о споју дионице Брчко – Тузла, затим о изради студије и генералног пројекта за брзи пут Вишеград – Горажде – Требиње, као и о пројекту Јадраснко – јонског аутопута, за шта је Европска банка за обнову и развој већ одобрила средства „Аутоцестама ФБиХ“ за дионицу до Стоца – нагласио је Станаревић.

Он је истакао да је на састанку било ријечи и о неопходности расподјеле нераспоређених средстава, прикупљених по основу акциза, у вриједности од 175 милиона КМ, а која су и даље на рачуну Управе за индиректно опорезивање БиХ.

-Тај новац беспотребно стоји на рачуну УИО БиХ, губи вриједност због инфлације, а могао би да буде утрошен у реализацију великих инфраструктурних пројеката, којих не мањка ни нашем, ни предузећу у ФБиХ. Морамо да градимо савремене саобраћајнице, јер малих путевима људи одлазе, а великим се враћају. До нас је – закључио је Станаревић.