Заједнички циљ: што прије до расподјеле нераспођених 175 милиона КМ

Представници Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука разговарали су данас (четвртак, 16. јуни 2022. године) у Бањој Луци са делегацијом Јавног предузећа „Аутоцесте Федерације Бих“ д.о.о. Мостар.

Главна тема разговора била је сарадња у реализацији великих инфраструкурних пројеката, од којих је изградња дионица аутопута на паневропском Коридору Пет це један од приоритета. Постигнут је договор везан за рјешавање имовинско – правних односа и техничких детаља око изгадње тунела Путниково Брдо 2.

Истовремено, договорено је да у наредном периоду надлежне службе оба предузећа пронађу заједничко рјешење за систем наплате путарине, како би се олакшало кориштење аутопута на Коридору Пет це.

Поред тога, на састанку је разговарано и о потреби што хитније расподјеле нераспоређених средстава у износу од 175 милиона КМ, прикупљених по основу акциза, која су тренутно замрзнута на рачунима Управе за индиректно опорезивање БиХ. Ријеч је о пет одсто средстава, које УИО БиХ задржава до доношења нове одлуке Управног одбора УИО БиХ о начину расподјеле прикупљених средстава. Представници два предузећа затражиће хитан састанак Влада Републике Српске и Федерације БиХ са Министарством финансија и трезора БиХ, како би се нашло адекватно рјешење расподјеле задржаних средстава.

Вршилац дужности директора ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука Слободан Станаревић рекао је да је на састанку постигнут висок степен сагласности о неопходности чешћих сусрета представника два предузећа, на свим нивоима, како би на вријеме биле уочене и отклоњене евентуалне сметње и потешкоће у припреми и реализацији инфраструктурних пројеката.

-Један од најзначајнијих пројеката, који очекује наша два предузећа, јесте изградња тунела Путниково брдо на другој дионици Коридора Пет це, такозваној „добојској обилазници“, али и утврђивање трасе аутопута на подручју Дистрикта Брчко, која би требало да буде саставни дио аутопута Београд – Сарајево – Београд, али и будућег аутопута Београд – Бања Лука – нагласио је Станаревић.

Директор ЈП „Аутоцесте ФБиХ“ Елмедин Володер поручио је да се саобраћајни систем у БиХ мора сагледавати кроз интегрални приступ, а све у циљу постизања оптималних резултата код планирања и уговарања кључних инфраструктурних пројеката од регионалног значаја.

-Наш заједнички интерес јесте изградња модерног и безбједног аутопута на Коридору Пет це, као и на осталим правцима. Уз то, намјера нам је да интензивирамо изградњу мреже аутопутева и брзих путева кроз читаву БиХ. У том смислу, већ смо предузели прве кораке у припреми планске и пројектне документације за припрему изградње аутопута на Јадранско – јонском коридору – истакао је Володер.

Представници „Аутоцеста ФБиХ“ позвали су делегацију ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ у узвратну посјету Сарајеву и заједнички обилазак градилишта на Коридору Пет це на подручју Федерације БиХ.