Прва дионица Коридора Пет це у завршној фази

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и директор Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ Душан Топић, заједно са представницима извођача радова, компаније „Интеграл инжењеринг“ из Лакташа и надзора, њемачке фирме „Кребс и Кифер“, обишли су у уторак, 17. маја 2022. године градилиште на првој дионици Коридора Пет це кроз Републику Српску.

Ријеч је о дионици од петље „Товира“ до петље „Костајница“ дужине око 5,6 километара, чија је изградња почела у јуну 2019. године, а која би требало да буде завршена у јуну ове године, у складу са предвиђеним роком.

Подсјетио је на то и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, нагласивши да је пројекат вриједан око 70 милиона евра, те да се финансира кредитним средствима Европске банке за обнову и развој, као и грант средствима Европске уније.

-Већ је фази завршетка наплатна рампа, изграђен је мост преко ријеке Босне и то је искључење за Добој. Све похвале извођачу радова, који поштује динамику рокова, а радове изводи квалитетно-додао је предсједник Вишковић, нагласивши да је у новембру прошле године почела изградња друге дионице, технички доста комплексније од прве.

Ријеч је о дионици од Костајнице до Путниковог брда, дугој 5,5 километара, коју карактерише неколико великих објеката, попут вијадукта, надвожњака, усјека, моста и два тунела. Вишковић је подсјетио да је рок за изградњу и ове дионице три године, али с обзиром на динамику, могао би се очекивати и ранији завршетак.

Он је истакао да, упркос поскупљењу грађевинског материјала, неће доћи до измјене цијена на до сада уговореним радовима на првој и другој дионици, с обзиром да у уговорима нема такозваних клизних скала.

Премијер је уједно најавио да би до краја године могла почети и градња треће дионице аутопута на Коридору Пет це, од Товире као сјеверу, односно Вукосављу, чија је предрачунска вриједност око 240 милиона евра.

-Тренутно се воде преговарачки поступци и тријажа. Очекујемо да до краја 2022. године буду изабрани извођачи, потписани уговори и да можемо кренути у изградњу те дионице- нагласио је Вишковић.

Директор ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ Душан Топић нагласио је да се почетком изградње треће фазе Коридора Пет це, на неки начин, заокружује прича око језгра аутопутева у Републици Српској, подсјеетивши да то језгро чине, на правцу сјевер – југ аутопут Е 661 Градишка – Бања Лука и Коридор Пет це, док на правцу исток – запад постоји „9. јануар“ Бања Лука – Добој.

-То чини језгро аутопутева у Српској и у облику је ћириличног слова „Н“. У будућности слиједи изградња секундарних праваца, чија је припрема у пуном јеку – додао је Топић.

Према његовим ријечима, током љета требало би да почне изградња аутопута Рача – Бијељина, која је већ уговорена и представља везу са мостом преко Саве, код Раче, а који гради Србија.

На западу имамо дионицу према Приједору, на којој ће се радови интензивирати овог љета. Поред тога, имамо и градилиште моста преко ријеке Саве код Градишке, који је такође у завршној фази, тако да се сви дијелови слагалице полако, али сигурно склапају-нагласио је Топић.

Топић наглашава да око процјене реализације наведених пројеката, донекле, постоји одређена неизвјесност, с обзиром на економску ситуацију у свијету. Но, сада је најважније да се крају приведу започети пројекти, од којих је свакако најактуелнија прва фаза на Коридору Пет це, која би, ако све буде ишло као и до сада, већ крајем јуна могла да буде пуштена у саобраћај. Говорећи о другој фази, Топић је нагласио да ће она бити нешто атрактивнија за посматрање, с обзиром на велике објекте, који су прави изазов за извођача и инвеститора.

Представник извођача радова, инжењер Марко Салапура истакао је задовољство динамиком и квалитетом досадашњег посла на обје дионице. Он је нагласио да је дневно на градилишту више од 250 радника.