Мост готов до краја маја

Како је и планирано, изградња моста преко ријеке Саве код Градишке, као споја мреже аутопутева у Републици Српској и европске транспортне мреже, биће завршена до краја маја 2022. године.

Увјерио се у то у четвртак, 24. марта 2022. године министар транспорта и комуникација БиХ Војин Митровић, који је са директором Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука Душаном Топићем и представницима извођача радова, односно водећег партнера у конзорцијуму „Интеграл инжењеринга“ и надзора над радовима „Кребс и Кифер Источне Европе“ и „ИГХ“ Загреб, обишао градилиште моста, који ће у саобраћај бити пуштен тек за двије године, односно по завршетку приступне саобраћајнице на хрватској страни.

Митровић је изразио задовољство виђеним на терену, јер се радови одвијају планираном динамиком, упркос потешкоћама, изазваним пандемијом и тренутном кризом у набавци енергената и грађевинског материјала.

-Ријеч је о једном од најбитнијих пројеката у БиХ, а изградња овог моста ће допринијети смањењу саобраћајних гужви у самом центру Градишке и измјештању међудржавног саобраћаја робе и путника на нови гранични прелаз – поручио је Митровић, нагласивши да ће на састанку са ресорним министром за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренком Голић бити договорени даљи кораци у припреми свих потребних дозвола, како би се у најкраћем периоду могао обавити и технички пријем и издавање употребне дозволе за нови мост.

Митровић је додао да ће Министарство транспорта и комуникација БиХ тражити да се што прије одговори на иницијативу, која је прошле године упућена на министарском састанку Транспортне заједнице у Љубљани да се на страни БиХ гради заједнички гранични прелаз.

Директор ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ Душан Топић нагласио је да веома важно да што прије буде донесена одлука о томе да ли ће се градити заједнички гранични прелаз, како се не би дошло у ситуацију да буде завршена и приступна саобраћајница, па да се тек онда гради прелаз.

-Задовољни смо што је почела изградња везне саобраћајнице, дужине 4,5 километара – додао је он.

Када је ријеч о самим радовима на мосту, главни инжењер Марко Ловрић је појаснио да се тренутно ради хидоизолација челичне конструкције моста, а да се у наредним данима очекује почетак постављања асфалта, ограде и саобраћајне сигнализације.