Митровић и Бутковић на градилишту моста преко Саве

Министар комуникација и транспорта БиХ Војин Мијатовић и министар мора, промета и инфраструктуре Хрватске Олег Бутковић, заједно са директором Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ Душаном Топићем и директором Сталног секретаријата транспортне заједнице Матејом Закоњшеком, обишли су у уторак, 15. јуна 2021. године, градилиште прекограничног моста преко ријеке Саве, код Градишке.

Сусрет на градилишту, Митровић и Бутковић искористили су и за разговор о могућностима изградње једниственог, интегрисаног граничног прелаза између БиХ и Хрватске, односно Европске уније.

-У Градишци већ имамо гранични прелаз, изграђен средствима ЕУ и по европским стандардима, а с друге стране, Хрватска би уштедила одређена средства, уколико би се одлучила на заједнички прелаз. То је интенција и Транспортне зајендице и у том случају имали би први примјер интегрисаног граничног прелаза између земље Западног Балкана и ЕУ – напоменуо је Митровић.

Митровић је подсјетио да је на овом градилишту био и прије 15 дана, те да је напредак радова видљив, из дана у дан. Нагласио је да се у августу очекује спајање комплетне челичне конструкције, а завршетак моста до маја следеће године. Међутим, на пуну функционалност моста причекаће се завршетак приступне саобраћајнице са хрватске стране, у дужини од 4,5 километра.

-Потписан је уговор за изградњу те саобраћајнице, рок за завршетак је двије године, али се надамо да ће посао бити завршен и прије, јер је извођач радова компанија „Интеграл инжењеринг“ Лакташи, која је током изградње овог моста и у доба пандемије, јасно ставио да знања да се рокови могу поштовати – нагласио је Митровић.

Министар мора, промета и инфраструктуре Хрватске Олег Бутковић истакао је да је задовољан виђеним на терену, будући да је прије градилишта код Градишке, са министром Митровићем обишао Брчко и Свилај. Према његовим ријечима, са Митровићем је разговарао и о другим граничним прелазима између БиХ и Хрватске, те је навео да ће Влада Хрватске, на захтјев ресорног министарства у Савјету министара БиХ, ући у измјене одлуке у вези са граничним прелазима, како би се обезбједио несметан прекогранични промет робе из свих пограничних кантона.

Директор Сталног секретаријата транспортне заједнице Матеј Закоњшек нагласио је да мост преко ријеке Саве, није пројекат важан само за БиХ и Хрватску, већ за цијели регион и Европу.

-За транспорт путника и робе је важно да имамо добре граничне прелазе, из ког разлога је и веома значајна идеја јединствених прелаза, о којој су разговарали Митровић и Бутковић-додао је Закоњшек.