У августу спајање челичне конструкције моста

Министар транспорта и комуникација БиХ Војин Митровић, заједно са директором Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ Душаном Топићем и представницима извођача радова  и надзора, обишао је градилиште моста преко ријеке Саве код Градишке, како би се увјерио у напредак изградње и поштовање утврђене динамике радова на самом објекту.

Министар Митровић није крио задовољство чињеницом да ће већ у августу доћи до спајања челичне конструкције моста, чиме ће Сава коначно бити премоштена, а да ће све бити завршено, како је и планирано, до маја 2022. године.

-Велика похвала извођачима радова. Све се одвија планираном динамиком и чекамо спајање са хрватском страном, да се уради нивелација и спајање са граничним прелазом у Градишци. До сада је завршено око 60 одсто свих планираних радова-навео је министар Митровић.

Он је навео да је обавјештен да је потписан и уговор за изградњу приступних саобраћајница са хрватске стране, те да ће средином јуна у Брчком имати прилику да о овој теми разговара са хрватским колегом Олегом Бутковићем.

-Само завршетак моста, без изградње приступних саобраћајница, неће омогућити да мост буде стављен у функцију, али очекујемо и да се са хрватске стране убрзају радови на изградњи тих саобраћајница. Према мојим информацијама, тај посао је добила фирма „Интеграл инжењеринг“ Лакташи, тако да ће они уложити додатни напор да се то што прије заврши – нагласио је Митровић.

Директор ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ Душан Топић истакао је да ће спајањем челичне конструкције бити завршен најзахтјевнији дио изградње, додајући да се интензивно ради саобраћајница од моста до граничног прелаза у Градишци.

-Везна саобраћајница са наше стране, дужине 500 метара, саставни је дио овог уговорда. Свака страна финансира свој прилаз мосту, а изградња моста је пола-пола. Прилазна саобраћајница са хрватске стране је предмет новог уговора и ти радови треба да почну врло брзо, а мислим да ће тећи добром динамиком, с обзиром да исти извођач наставља и те радове – нагласио је директор Топић.

(фото Срна)