Почиње изградња друге фазе Коридора Vc кроз Српску

Директор Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука Душан Топић и вршилац дужности извршног директора за техничке послове предузећа Миленко Дакић, у име инвеститора, те директор „Интеграл инжењеринга“ а. д. Лакташи, Слободан Станковић, потписали су у четвртак, 29. априла 2021. године уговор о изградњи друге фазе аутопута на Коридору Vc кроз Републику Српску, на правцу од Руданке (Костајница) до Путниковог брда (граница са ФБиХ).

Извођач радова, фирма „Интеграл инжењеринг“ а. д. Лакташи, изабрана је на међународном тендеру, спроведеном у складу са процедурама Европске банке за обнову и развој и у складу са домаћим законодавством, а на тендеру је учествовало пет еминентних међународних компанија. Вриједност уговора је 93.719.409 евра, а пројекат ће бити финансиран кредитним средствима ЕБРД и бесповратним средствима Европске уније, преко Инвестиционог фонда за Западни Балкан ( WBIF).

Потписивању уговора присуствовали су предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић, посланик СНСД у Представничком дому Парламента БиХ Сања Вулић, градоначелник Добоја Борис Јеринић, а потписницима уговора честитао је и српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић нагласио је значај изградње аутопута на Коридору Vc, првенствено због наставка инвестиционог циклуса, раста БДП-а и развоја економије у Српској, а посебну важност има чињеница да је у честокој конукренцији изабрана домаћа фирма.

-За Српску је веома битно да има компанију, која се, раме уз раме, може носити са свјетским компанијама у области инфраструктуре. „Интеграл инжењеринг“ се већ доказао као поуздан партнер и у земљама окружења, гдје су градили изузетно важне и захтјевне објекте, чиме су стекли искуство и одговарајуће референце да равноправно могу да учествују у свим пројектима било гдје у свијету-нагласио је Вишковић.

Премијер је најавио и скоро потписивање уговора за изградњу дионице аутопута на правцу од Раче до Бијељине, као и реализацију других важних инфраструктурних пројеката у Српској.

Директор ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ Душан Топић нагласио је да се овим уговором затвара прича о изградњи Коридора Vc према југу и граници са ФБиХ, те да се у наредном периоду пажња усмјерава ка свјеверу, односно правцу од Добоја до Вукосавља. Према његовим ријечима, ово је осми уговор о изградњи аутопутева у Републици Српској, на шта је предузеће посебно поносно.

-Иза нас је 105 километара изграђених аутопутева, који су у функцији. Можемо са задовољством и поносом рећи да је иза нас добар посао, да смо постигли добре цијене, обезбједили одличан квалитет и поштовали све рокове – нагласио је Топић.

Говорећи о конкретној дионици од Руданке до Путниковог брда, Топић је нагласио да ће њена изградња бити прави изазов за извођача радова, јер осим шест километара аутопута, на том правцу биће изграђен мост, вијадукт, надвожњак, усјек и два тунела, од којих је један дуг 1.600 метара. Према његовим ријечима, биће то изазов и у професионалном и у стручном смислу. Осим дужине првог тунела, друга специфичност је чињеница да други тунел прелази међуентитетску границу, па ће то свакако представљати и административни изазов у сарадњи са колегама из „Аутоцеста ФБиХ“.

Топић је напоменуо да, осим Коридора Vc, предузеће увелико припрема и пројекат аутопута према Србији, односно од Вукосавља, преко Брчког и Бијељине, до Раче.

Директор „Интеграл инжењеринга“ Слободан Станковић истакао је да нови уговор за ову компанију значи и нови искорак и подизање технолошког квалитета на виши ниво. Према његовим ријечима, „Интеграл инжењериг“, са својих скоро 2000 запослених, успјешно реализује пројекте у Сјеверној Македонији, Србији, Словенији, Хрватској и БиХ, те да имају уговорене послове у вриједности већој од 300 млиона евра.