Изградња моста преко Саве у предвиђеном року

Министар транспорта и комуникација БиХ Војин Митровић и директор Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука Душан Топић, у пратњи представника извођача радова и наздора, обишли су у четвртак, 4. фебруара 2021. године, градилиште новог моста преко ријеке Саве код Градишке, чија изградња тече планираном динамиком и у складу са дефинисаним роковима.

Представници извођача радова,односно конзорцијума, који чине фирме „Интеграл инжењеринг“ Лакташи „Ђуро Ђаковић Монтажа“ Славонски Брод и „Загреб Монтажа“ Загреб, информисали су министра Митровића и директора Топића о напретку монтаже челичне конструкције моста, наводећи да би тај дио посла требало да буде готов до јуна, а да би до краја 2021. године мост у цјелости требао да буде завршен, те да би у функцији могао да буде, како је и планирано, већ следеће године.

Министар Митровић, који се прије обиласка градилишта, састао са директором Топићем у просторијама ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ у Бањој Луци,  нагласио је да би до 2025. године требало да буду завршене планиране дионице мреже аутопутева, чиме би се Република Српска повезала са Србијом.

-У наредних пет година, ми ћемо имати повезану Рачу са Бањом Луком и Коридором Vc, а будући да ће и мост преко

Саве бити у функцији наредне године, остварујемо све претпоставке за повезивање са сусједним државама, односно са Србијом у Рачи и Хрватском у Градишци –нагласио је Митровић.

Он је нагласио да је са директором Топићем разговарао и о изградњи Коридора Vc, односно спајању Оџака преко овог коридора и тунела „Путниково брдо“ са Федерацијом БиХ.

-Имамо ту три лота, од Вукосавља до Руданке, од Руданке до Јоховца и „Путниково брдо“. Разговарали смо о томе у којој се фази налазе ови пројекти и у том дијелу сам пријатно изненађен. Ради се дио код Јоховца, а у тендерској фази су друге двије дионице, тако да бисмо у наредне двије до три године требало да завршимо тај коридор-нагласио је Митровић.

Директор Душан Топић потврдио је да изгадња моста у Градишци тече према плану и да би радови требало да буду окончани до постављеног рока, а истовремено, хрватска страна спроводи предвиђене активности у припреми изградње везне саобраћајнице од новог моста до чвора Окучани.

-Тендер за извођача радова за ову саобраћајницу је у завршеној фази и надамо се да ће почетком пуне грађевинске сезоне „Хрватске цесте“ потписати уговор са извођачем радова за прва четир и по километра, која обухватају гранични прелаз, мост преко канала Струг и везу са постојећом саобраћајницом у Новом Селу. Битно нам је да се и то заврши што прије, како би се комплетан саобраћај могао пребацити на нови мост и наш аутопут- закључио је Топић.

Он је новинарима потврдио да је у току преглед претквалификационих пријава по јавном позиву за финансирање, пројектовање и изградњу три дионице аутопута од Вукосавља до Раче и границе са Србијом. На јавни позив се пријавило 10 компанија, а очекује се да би током овог мјесеца могла да почне и друга фаза преговора у вези са тендерским поступком.