Под сталним надзором и аутопут Бања Лука-Градишка

Захваљујући интегрисаном систему за надзор, управљање и контролу саобраћаја на аутопутевима у Републици Српској, први изграђени аутопут у Српској, аутопут Е 661 Градишка-Бања Лука, биће под сталним надзором оператера Центра за одржавање и контролу (ЦОКС) у Лакташима.

Ових дана завршена је тродневна обука 16 оператера, запослених у Јавном предузећу „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука, који су до сада из оба ЦОКС-а, односно из Лакташа и Кладара, држали под надзором само аутопут „9. јануар“ Бања Лука-Добој. Захваљујући реализацији пројекта уградње и интегрисања интелигентних транспортних система (ИТС), потпуна контрола и надзор омогућен је и на аутопуту Е 661 Градишка-Бања Лука.

Инжењер за ИТС и контролу квалитета у ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ Сергеј Ђукић нагласио је да је тестна фаза система завршена успјешно, те да ће убудуће, под будним оком оператера, бити свих 106 километара аутопута у Српкој. Из ЦОКС-а Лакташи, појаснио је Ђукић, под надзором је читав аутопут Градишка –Бања Лука, као и дионица аутопута „9. јануар“ Бања Лука-Добој, на правцу од Бање Луке до Прњавора. Из СОКС-а Кладари, оператери мотре на дионицу „9. јануара“ од Добоја до Прњавора, а будућности под њиховим надзором биће и аутопут на Коридору Vc кроз Републику Српску.

 Инжењер за ИТС и контролу квалитета “Аутопутева Републике Српске” Сергеј Ђукић .

Према његовим ријечима, реализација овог пројекта, укупне вриједности 14.188.000 КМ трајала је двије и по годинем, а у оквиру овог пројекта урађена је енергетска мрежа и мрежа оптичког кабла, дуж цијеле дионице од 34 километра, изграђене су двије нисконапонске трафостанице са прикључним далеководима, успостављена СОС информациона мрежа са 42 телефонска уређаја, затим систем видео-надзора, аутоматског препознавања регистарских таблица и аутоматске детекције инцидентних ситуација. Постављена је 41 ПТ3 камера, као и 17 камера за аутоматску детекцију инцидентних ситуација, као и 32 носива портала, као основе за 98 предефинисаних промјењивих саобраћајних знакова и 20 информационих дисплеја, за комуникацију са учесницима у саобраћају.

Успостављен је такође и систем за управљање свим подсистемима у тунелима у Клашницама и Лакташима (расвјета тунела, детекција угљен-моноксида, управљање вентилацијом итд), као и систем за управљање расвјетом на петљама Чатрња, Топола, Александровац и Маховљани. Ту је још метеоролошки систем дуж цијеле дионице са четири стационарне метео-станице и 24 сензора уграђена у коловоз аутопута, а урађено је и проширење постојећег софтвера за управљање, надзор и контролу саобраћаја и видео зида у контролном центру.