Почела монтажа челичне конструкције моста

Повољне временске прилике и низак водостај ријеке Саве, омогућили су несметано извођење свих планираних грађевинских и бетонских радова на новом мосту, који ће мрежу аутопутева у Републици Српској повезати на мрежу европских саобраћајница и тиме јој дати пуни смисао.

Извођач радова, конзорцијум који чине фирме који чине компаније „Интеграл инжењеринг“ а.д. Лакташи, „Ђуро Ђаковић Монтажа“ д.о.о. Славонски Брод и „Загреб Монтажа“ д.о.о. Загреб, вриједно ради с обје стране ријеке Саве, а на десној обали, односно на територији Републике Српске –БиХ, напредак је више него видљив.

Насип у трупу аутопута од завршене дионице аутопута Е 661 Градишка – Бања Лука до одбрамбеног насипа уз ријеку Саву урађен је до коте врха насипа,а извођач је завршио и бетонирање стуба С3, те бетонирање горње плоче упорњака. Како је и најављено, током августа је успјешно започела монтажа челичне распонске конструкције моста на стубове на страни Републике Српске-БиХ. Важно је нагласити да се челична конструкција припрема у погону фабрике „Ђуро Ђаковић“ у Славонском Броду, те да је обезбјеђена довољна количина челика за ове намјене.

На хрватској страни, завршен је ископ грађевинске јаме испод стуба С2, ради се подложни бетон, те армирање темеља стуба С 2.

Подсјећамо, „Хрватске цесте“ су расписале тендер за избор извођача радова на дионици брзог пута Окучани – граница БиХ, а вриједност ове инвеситције је око 50 милиона евра.. Дионица је дуга око четири километра, имаће четири траке  и води до моста Сава. Изградњом ове дионице, заједно са мостом преко ријеке Саве, те већ изграђеним царинским терминалом на територији БиХ, очекује се значајно растерећење постојећег граничног прелаза у Градишци. Такође, очекују се и значајне уштеде у времену приликом преласка границе, те брже и безбједније путовање свих учесника и корисника.