Много заинтересованих за изградњу аутопута према Србији

Интерес за учешће у такмичарском дијалогу за финансирање, пројектовање и изградњу дионица аутопута Вукосавље-Брчко, Брчко-Бијељина и Бијељина-Рача, већ је изразило 40 потенцијалних учесника, изјавио је директор Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука, Душан Топић, гостујући у програму Радија Републике Српске.

Јавни позив за учешће у такмичарском дијалогу, предузеће је расписало средином августа, а остаје отворен до 25. септембра 2020. године.

– Први пут смо расписали тендер, који обухвата финансирање, пројектовање и изградњу аутопута, који би Републику Српску, повезао са Београдом. Вриједност радова процјењена је на милијару и 350 милиона марака – изјавио је Топић.

Он истиче да се пријавило десетак великих грађевинских компанија које су у стању да самостално обаве овај посао. Пријавило се и неколико домаћих фирми и банака, а сви би требало да се удруже. Топић вјерује да ће бити довољно заинтересованих компанија и да ће крајња цијена овог пројекта бити реална. Овај аутопут подијељен је на три дионице.

Говорећи о плану парцелације, Топић је рекао да је на дионици Вукосавље- Брчко било примједби мјештана, које су у међувремену ријешене.

– На дионици Брчко – Бијељине до Раче није било спорних питања, с обзиром на то да је предузеће „Аутопутеви Републике Српске“ радило план парцелације, а град Бијељина просторни план – објаснио је Топић.

Када је ријеч о другим пројектима ЈП „Аутопутеви РС“, Топић рекао да изгадња моста преко ријеке Саве код Градишке и првих километара аутопута на Коридору Vc теку планираном динамиком. На мосту је у току постављање челичне конструкције.Он очекује да ће до краја наредне године овај мост бити завршен.

– Завршетак моста условљен је наставком радова на изградњи везне саобраћајнице у Хрватској, за шта је у току тендер за избор извођача. Готово половина посла завршена је и на првој фази Kоридора Vc  кроз Републику Српску на петљи Јоховац/Товира –Руданка/Костајница – нагласио је Топић за Радио Републике Српске.

Топић каже да је у току тендер за другу фазу ове трасе дуге шест километара, од петље „Костајница“ до Путниковог брда и међуентитетске границе.