Признање ЕБРД доказ квалитета

Јавно предузеће „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука и Јавно предузеће „Аутоцесте ФБиХ“ добитници су признања Европске банке за обнову и развој, додјељених клијентима из 11 земаља за 2020. годину.

Јавним предузећима из Републике Српске и Федерације БиХ, надлежнима за изградњу, одржавање и управљање аутопутевима и брзим путевима, припало је треће мјесто у категорији „Климатска отпорност“, што је једна од пет категорија, кроз које ЕБРД, више од једне деценије, награђује своје партнере широм свијета.

Један од главних разлога за додјелу награде у овој категорији ЈП „Аутопутеви РС“ и ЈП „Аутоцесте ФБиХ“ јесте чињеница да ова два предузећа развијају чврсту путну мрежу, интегришући низ мјера климатске отпорности. Наиме, како је наведно у образложењу ЕБРД, екстремни временски догађаји, попут поплава и клизишта, све су чешћи и због тога су „Аутопутеви РС“ и „Аутоцесте ФБих“ посвећени осигуравању укључивања препорука отпорности на климатске промјене у свакој фази пројекта, укључујући препоруке везане за тендерску документацију за пројектовање и изградњу.

-На овај начин побољшаће се поузданости путне инфраструктуре и смањиће се трошкови поремећаја, због евентуалних затварања путева, повезаних са временским неприликама-наведено је у образложењу ЕБРД.

У ЕБРД подсјећају да годишња признања за одрживост имају за циљ да награде труд и достигнућа клијената банке у унапређењу еколошке и друштвене одговорности. Награде за одрживост препознају достигнућа у пет специфичнх категорија и то: одржива енергија, климатска отпорност, најбоља прака у заштити околине друштва, еколошке и друштвене иновација, те родна и економска укљученост. Номинације примају тимови ЕБРД-а и оцјењује их независно тијело, према бројним критеријумима, укључујући стандарде и најбоље праксе, иновације, ефекте увођења нових технологија, те побољшање у изградњи капацитета укључујући еколошка и социјална питања.